Succes – men lang vej igen

Siden vi begyndte systematisk at registrere cores reparationer i 2020 så kan vi se hvordan vi år for år har sparet kloden for kraftigt stigende mængder af CO2;

År 2020 2021 2022 2023
Kg 7.288 14.791 57.041 148.393

Det kan vi godt være rimeligt stolte af. Langt over en fordobling fra år til år. Så pas nu på ikke at slå for hårdt når vi går rundt og uddeler anerkendende slag på skulderen.

Siden vi begyndte at registrere har vi med succes fixet 41 ton tøj, redskaber og alskens andre ting. Ting som der så ikke skal bruges naturrigdomme til at producere en erstatning for og som der ikke skal bruges energi til at bortskaffe. Og vi har sparet hr. og fr. Danmark for millioner af kroner. Men det er som om hr. og fr. Danmark ikke endnu er begyndt at forstå hvad det er vi laver og hvorfor og da slet ikke er begyndt at skrue ned for deres kæmpe produktion af affald: I alle de år vi har registreret har vi fikset ca 33 ton elektronikprodukter. Stærkt! Men på bare et år (2021 – jeg har ikke nyere data) smider vi over 100.000 ton elektronikprodukter ud. Vores reparationsindsats i al den tid vi har eksisteret er altså 0.03% – under en halv promille – af det vi smider ud om året!

Men forhåbentligt så rækker vores indsats når vi sidder og snakker om problemerne med vores gæster, når vi registrerer vores reparationer og og når vi bruger dataene til henvendelser til presse, producenter og politikere m.fl endnu længere ud, så vi måske kommer til at opleve at de stigende mængder elektronikaffald måske kommer under kontrol.

Det er blandt andet derfor at vores registrering af reparationer er så vigtig en del af vores indsats mod køb og smid væk kulturen, så tak for at I fortsat tager jer tid til det. Og forhåbentligt også bliver ved med at gøre det selv om vi snart vil komme til at bede om lidt flere oplysninger som supplerende frivillige oplysninger.

Hvis I skulle støde på en gruppe der reparerer ting og sager uden at være medlem af Repair Cafe Danmark og dermed uden at registrere deres reparationer, kan I jo bede dem om at læse denne artikel. Selv om det selvfølgelig ikke hjælper stort, hvis de kun reparerer for deres egen skyld. Bolden er rund og man kan godt spille fodbold uden at spille med de andre – men det er nu ikke helt det samme.

På de enkelte repair cafeers hjemmeside her på stedet står der ikke antal kg for hver produktkategori men kun antal kg CO2. Hvis du vil regne om til “rigtige kg” så er der forskellige omregningsfaktorer for hver produktkategori:

Kategori CO2/kg
AV-udstyr 9,29
Andet 2,00
Andre syopgaver 10,90
Computere/tablets 36,35
Husholdningsapparater 4,75
Lamper 4,84
Legetøj 5,41
Mobil/smartphone 36,35
Møbler 2,25
Tøj 10,90
Værktøj/haveredskaber 4,68