Denne liste opdateres lejlighedsvist med de modtagne indstillinger. (kontaktoplysninger er udeladt fra beskrivelsen)

Prismodtager: We Do It Denmark, København SV

Begrundelse: Han indsamler brugte mobiler, reparerer dem og giver dem til børn, som ikke har råd til en mobil. Et flot initiativ som jeg synes bør belønnes med en pris. https://www.facebook.com/WeDoItDenmark/

https://www.facebook.com/WeDoItDenmark/

Prismodtager: Sara Mandrup Holt

Sara er en ildsjæl og iværksætter indenfor genbrug og reparation. Hun har (indtil videre) startet to grønne virksomheder:

Make It Good Again, der arbejder for at gøre op med overforbrug og køb-og-smid-væk-kulturen. De har en række artikler om, hvordan man kan forlænge levetiden på produkter, vi (ofte) skifter ud for tidligt (f.eks. guides til vedligeholdelse og mindre reparationer af husholdningsapparater, hi-fi, TV, biler, tøj, sko, sportsudstyr, musikinstrumenter og meget mere). Og så er Make et good again en formidlingsplatform for at skabe kontakt imellem forbrugere og reparatører. https://www.makeitgoodagain.dk/

Updropp som tilbyder hjælp til at gøre affald til ressourcer, med fokus på elektronik. De stiller containere (”Uptainere”) tilgængeligt for borgere som ønsker at aflevere elektronik de ikke længere benytter. Andre borgere kan så finde elektronik i Uptaineren de gerne vil tage med sig og give nyt liv i deres hjem. Uptainerne vil senere blive udvidet, så det er muligt at aflevere ødelagt elektronik i et separat modul. Herfra vil det blive recirkuleret, ved reparation eller som reservedele. https://updropp.dk/faq/

Saras initiativer vil kunne nyde gavn af den omtale der kan følge med modtagelse af reparationsprisen.

Prismodtager: Fairphone

Begrundelse: Fairphone indstilles for deres nye Fairbuds, som er hovedtelefoner, der dels er fremstillet med størst mulig brug af genbrugsmaterialer og designet så de enkelte dele let kan adskilles og udskiftes. Det er i skarp kontrast til de fleste fabrikanter af hovedtelefoner som snarere designer med henblik på kassation, når det genopladelige batteri er blevet træt. Mere information her.

Prismodtager: Nokia

Begrundelse: Nokia har introduceret (indtil videre) 2 mobiltelefoner som man selv kan reparere. Til Nokia G22 og Nokia G42 5G kan man købe værktøj og reservedele hos iFixit (man kan udskifte tomme batterier, ødelagte skærme, bøjede opladningsporte eller ridsede bagcovere) og der er gratis adgang til reparationsvejledninger.

https://www.nokia.com/phones/da_dk/self-repair

Prismodtager: Dell Technologies

Begrundelse: Dell introducerer nu med deres Concept Luna en bærbar computer, der er nem at skille ad og nem at finde og udskifte reservedele i (igen fristes jeg til at sige: Intel prøvede for over 10 år siden). En enkelt unbraco nøgle (eller lignende) er nok til at få tastaturet af og det er tydeligt mærket med en QR kode. Og neden under er der så adgang til blæser, batteri, højre og venstre højttaler m.v. som alle er mærket med QR kode og kan udskiftes ved blot at skubbe dem til siden. Sådan skulle enhver laptop være lavet. Dell vil begynde at levere computere, der delvis følger Concept Luna specifikationerne i 2024. Se mere i Computerworld og på Dells hjemmeside.

Prismodtager: Acer

Aspire Vero-computer:

  • Der er gjort nogle ekstra tiltag der hjælper slutbrugeren med at let at opgradere/udskifte dele og komponenter, i tilfælde af opgradering og/eller reperationer.
  • Der er intet, der er loddet eller limet fast på selveskroget og der er ingen ”under” bundkortet, der eventuelt kan besværliggøre processen.
  • På bagsiden er der helt almindelige phillips skruer.
  • Det interne layout er let anskueligt, med udskiftlige WiFi-modul, M.2 SSD og RAM som er opgraderbare.
  • Andre komponenter som blæser, batteriet, højtalere kan let serviceres og er kun skruet fast med skruer.

Der er ikke noget reparationsindex i Danmark, men i Frankrig scorer Acer Vero topkarakter: 8,2/10.

Se Acer Vero | Grønne computerprodukter | Acer Danmark

Prismodtager: GN Netcom

GN Netcom har ændret design på deres Jabra Speakerphone så det genopladelige batteri kan udskiftes med brug af en almindelig stjerneskruetrækker.

Prismodtager: Genstart Genbrug

Jeg nominerer Michael Monberg, ejer af Genstart Genbrug
Michael reparerer alverdens genstande der er gået i stykker såsom kaffemaskiner, højtalere, køkkenudstyr og værktøj. 🔧
Michael har fokus på, at vi får mest muligt ud af de ting, vi har brugt ressourcer på at producere. Ved at forlænge levetiden på vores ejendele, og leje/låne i stedet for at købe, kan vi sammen gøre en forskel
Genbrug ved reparation er en effektiv og tilfredsstillende måde at deltage i den cirkulære økonomi, spare ressourcer, reducere klimaudledning og gøre en reel forskel. Lad os vælge at reparere og skabe en bedre verden, et produkt ad gangen.

Har du en ting der er i stykker?

Genstart Genbrug laver også inspirerende og lærerigt indhold til opslag på Facebook: https://www.facebook.com/genstartgenbrug

Prismodtager: Støvleriet

Støvleriet v/ Matthias Terp. Mathias er 21år, han har opstartet selvstændig skomager værksted, han reparerer tasker , sejl, sko, støvler, og på 100 år gamle restaurerede maskiner, som han selv har renoveret..han elsker specielt at vedligeholde støvler fra 40erne og 50erne, og er meget historisk interesseret i håndværket, han bruger metoder, som man gjorde dengang. – han bruger elektriske maskiner, men en del af maskinerne er hånddrevne…
Så han arbejder virkelig med tanke på bæredygtighed, genbrug og med omtanke for miljøet .Jeg indstiller Hermed STØVLERIET v.Mathias Terp. til prisen. https://stoevleriet.dk/

Prismodtager: Mentech ECO

Jeg vil gerne nominere Mentech ECO på baggrund af deres arbejde i forhold til holde liv i elektroniske produkter i længere tid. Mentechs virksomhedsstrategi bygger på, at forlænge levetiden på elektroniske produkter så vidt muligt. Forudsætningen er, at vores elektronik får et nyt liv i stedet for at havne i skraldespanden. Hvis det defekte elektronik ikke kan reddes, sørger Mentech for, at det bliver skrottet forsvarligt og efter miljørigtige forhold.

Mentech får produkter/enheder ind gennem flere ”kanaler”: ECO partner aftaler. Flere virksomheder anvender Mentech til at hente deres udtjente og evt. defekte elektronikprodukter. Så giver Mentech nyt nyt liv til de produkter, hvor det er muligt. Er det ikke muligt, bliver produkterne sendt til korrekt genbrug, så materialer kan komme i brug igen. (råstoffer Plastik, metal, glas osv.)

Samarbejde med mange forsikringsselskaber, hvor mange sager kan være vurderet som totalskadet.
Mange forskellige reservedele gemmes, så de forhåbentlig kan genanvendes senere i et andet produkt.

Kan produktet genskabes, så sælges det til billige penge i shoppen.

Mentech tænker hele tiden på flere og anderledes muligheder for genanvendelse og reparation. Det at tænke grønt er en gennemsyret del af deres DNA.
Mentech’s hjemmeside.

Prismodtager: iFixit

IFIXIT – All of us who are into electronics and repair, and many other hobbies gravitate to good quality tools and instructions you can find on IFIXIT website. https://www.ifixit.com/

Prismodtager: Framework

Framework – for creating probably the most repairable and upgradable laptop currently.  https://frame.work/

Prismodtager: PRUSA

PRUSA research 3D printers – for making open source 3D printers, that are easily repairable modifiable and of a great quality. And as they make reliable 3D printers, you can repair many other things, that you cannot find replacement plastic parts. https://www.prusa3d.com/

Prismodtager: The Refugee Bicycle Club

The Refugee Bicycle Club er drevet af Laurenz Aisenpreis i samarbejde med cykelbutikken Café Parforce. De indsamler brugte og aflagte cykler, som de sætter i stand og derefter giver gratis til flygtninge, der er kommet til Danmark. Flygtningene kommer fra Ukraine, Afghanistan osv. og får mulighed for at komme i gang med at cykle i Danmark, selv hvis de ingen penge har. Man kan donere cykler eller gear til cykler gennem hjemmesiden eller via Instagram og Facebook, og Laurenz Aisenpreis har efterhånden hjulpet mange flygtninge med at komme afsted på to hjul. Det er fantastisk at se dem smile, når de får deres egen cykel.
https://refugeebicycleclub.umso.co/
https://www.instagram.com/refugeebicycleclub/
https://www.facebook.com/refugeebicycleclub

Prismodtager: Trine Høj, Skomageren Lykkegårdsvej

Jeg vil gerne nominere Trine Høj, som er skomager og indehaver af “Skomageren Lykkegårdsvej” i Kolding.
Trine har overtaget skomagerforretningen efter sin far i 2021. Hun er 3. generation i virksomheden. Hun har hjulpet til siden hun gik i folkeskolen og hendes far har oplært hende i det gode gamle håndværk.
Hun reparerer sko – stiletter, kondisko, ridestøvler – syr sømme og sætte nye såler og hæle på, syr lædertasker, skindjakker, rideudstyr.
Hun sætter pris på folk, der værner om deres fodtøj, folk, der går op i genbrug, folk, der har noget der skal repareres, folk, der kan lide at komme hos skomageren, folk, der endnu ikke kender skomageren.
Hun passer ind i tendensen med at genbruge og ikke bare smide væk, om livsstilen med at passe på noget, som har en historie eller passer én godt – en kær ejendel.
Hun er en yngre kvinde, der er gået ind i et gammelt mandefag og hun har altid et smil når man kommer med et par sko, der skal repareres. Jeg har endda været ude for at få repareret et lædersæde i min bil, der var slidt hul og der blev limet en lap på, så sædet så fint ud igen og holdt meget længere.
Jeg mener, at hun har fortjent reparationsprisen for sit store engagement i genbrug, sit gode arbejde med at få skoene flotte, sin kreative tilgang til ikke-traditionelt skomagerarbejde, sit friske smil når man kommer i forretningen.

Prismodtager: Lille Klode v/ Natasja Hjerrild Rosenquist

Lille klode drives af Natasja Hjerrild Rosenquist, og hendes mission er at inspirere til at give tøjet længere levetid med broderi og visible mending. Natasja opfordrer via sin instagram side @lilleklode, sine følgere til at reparere, upcycle og forfine tøj og andre tekstiler med broderi, som modsvar til den køb og smid væk kultur vi ser i dag. I september 2023 har hun udgivet en bog, som er en begynderguide til broderi og visible mendig. I bogen tages læseren kærligt i hånden, og Natasja viser på en nem, simpel og æstetisk måde, hvor relativt let det kan være, at give tøjet nyt liv. Natasja holder også workshops, hvor hun lærer sine deltagere teknikkerne bag visible mending, og hendes motto er, at ”alle kan lære at brodere og reparere deres tøj”. I skrivende stund følger 10.600 følgere med på hendes instagram profil, og Natasja har med Lille Klode, været med til at øge danskernes fokus på, og interesse for visible mending.

Prismodtager: Bosch

Jeg vil gerne indstille Bosch til reparationsprisen. Første og primære årsag er deres eftermarkedsservice, hvor det er muligt at købe billige reservedele til alle deres produkter på deres egen hjemmeside. Vha. følgende værktøj, kan man søge på modelnavne og søge 30 år produkter frem og købe reservedele. Deres oversigt vha. et “exploded view” gør det nemt at finde lige præcis den del man mangler. https://www.boschtoolservice.com/dk/da/boschdiy/spareparts/search
I dag køber jeg kun Bosch produkter, fordi jeg ved at reservedelene kan skaffes om 10 år og fordi jeg ved at reservedelene plastikreservedel koster 10 – 50 kr. og ikke 250 kr. som hos mærker som KitchenAid og andre.
Anden årsag til at indstille Bosch skyldes, at de som det første selskab har åbnet deres powertool batteriteknologi op, så andre mærker kan benytte sig af den:
https://www.powerforall-alliance.com/en/#partner
https://www.bosch-professional.com/us/en/ampshare/

Prismodtager: IKEA

Jeg vil gerne indstille IKEA til reparationsprisen, da jeg synes deres eftermarkedsprogram fungerer rigtig godt. På størstedelen af deres produkter, er det muligt at bestille helt gratis reservedele som hjul, håndtag m.m. Det kan enten gøres i deres butikker eller online, hvor IKEA selv betaler for både reservedel og porto.
https://www.ikea.com/dk/da/customer-service/spare-parts/
Udover at være meget sympatisk, så betyder det også at ting som forsvundne nøgler, ødelagte hjul m.m. ikke betyder at et skab bliver kaseret, men kan leve videre pga. denne indsats. Deres telefonsupport er også venlig og hjælper gerne en med at finde delene.

Prismodtager: Haglöfs 

Jeg vil gerne indstille Haglöfs til reparationsprisen, da de tilbyder gratis reservedele på sliddele til deres tasker. Deres eftermarkedsprogram er ikke optimalt, men det fungerer nogenlunde via mail. De kender ikke målene på deres egne produkter, hvilket er ærgerligt, men kan man selv måle og finde de rigtige dimensioner, så sender de gerne lynlåse og andet gratis.
Selvom det ikke er perfekt, så er det stadig milevidt sammenlignet med andre i tøjindustrien.

Prismodtager: Diverse repair caféer og Repair Cafe Danmark

Vi har modtaget en del nomineringer af Repair Cafe Danmark og forskellige lokale repair caféer. Det glæder os selvfølgelig, men i 2023 har vi valgt at vores egen reparationsbevægelse ikke kan modtage prisen. Til gengæld må vi finde en anden måde hvorpå vi kan sige tak til alle de ildsjæle, vi har i repair caféerne. Vi har også modtaget et forslag om Det bæredygtige Forsamlingshus, Frederiksberg, men da det er den organisation, der har været aktiv i fødslen af Repair Café Frederiksberg, fortsat er vært for RC Frederiksberg og i øvrigt ikke har andre reparationsaktiviteter har vi valgt at opfatte dem som en del af familien.