En repair cafe er et sted, hvor frivillige hjælper dig med at reparere tøj og ting som ellers ville blive smidt væk. En repair cafe er typisk åben 1-4 gange om måneden på en lang række adresser over hele landet. Du kan finde adresser og åbningstider her på siden ved at søge efter en repair cafe.

“hjælper med” betyder at vi prøver at inddrage dig så meget som muligt i reparationen, så du selv lærer noget om reparationer. Man kan ikke indlevere ting og gå sin vej – sker det, så standses reparationen indtil du er tilbage. Den vigtigste målsætning for repair cafeerne er at få genindført den grundlæggende holdning at ting forsøges repareret inden man belaster genbrugsplads og klodens ressourcer – og det kan ofte ske med relativt lille viden.

ting som ellers ville blive smidt væk” betyder at vi forsøger sammen at redde ting fra genbrugspladsen. Hvis du har noget som stort set virker, men har en lille brist af en slags, så prøver vi kun på at gøre noget ved det, hvis du er indforstået med at resultatet kan være ringere, når vi er færdige.

De fleste repair cafeer reparerer “ting som du kan med ind og lægge/stille på et arbejdsbord“. Men det afgøres lokalt, så der kan være undtagelser, som du skal finde ved at se beskrivelsen af repair cafeen her på siden. Fx så vil mange ting være undtaget for hjælp, hvis der findes en mulighed for at få professionel hjælp i samme lokalområde. I København betyder det fx ingen cykler og ingen smartphones og tablets. Men samtidig så spiller det også ind på en reparation om en vurdering “i kroner” (som professionelle er nødt til at benytte) afviger fra en vurdering “i kilo” (som vi arbejder med). Skal du have garanti på din reparation, så skal du altid gå til et professionelt reparationsværksted.

Booking, kø m.v.: Med mindre din repair cafe oplyser noget andet, så skal du bare dukke op med det du skal have hjælp til at reparere. Enkelte repair caféer bruger booking. Skriv en mail hvis du på forhånd gerne vil høre om der er nogen der kan hjælpe dig med noget specielt. Og kom gerne 30 min før lukketid, hvis der skal være en chance for at se på problemet.

Husk tilbehør: Husk at medbringe alle ledninger, opladere og brugsanvisninger og noget at prøve med. F.eks. hvis det er en CD afspiller: medbring CD og høretelefoner. Hvis det er noget batteridrevet, så tag nye batterier med, en pære, der er ok til test af en lampe o.s.v.

Rengøring: Og husk at vaske/rengøre ting som du vil have andre til at pille ved

Alle repair cafeer har en lille oversigt over “regler for repair cafeer” som vil være lagt frem eller som du kan bede om at se.