Reparationsprisen 2024

Modtageren af reparationsprisen 2024 blev Siemens. Efter votering i dommerpanelet (se Modtager af reparationsprisen 2024) var det Siemens der stod tilbage som vinderen af denne hæder. Men med flere stærke nominerede lige i hælene; her er de 3 i toppen:

  1. Strømmen

Dommerpanelet: De viser at det ikke alene er muligt af have fokus på bæredygtighed gennem bl.a. reparation men også at gøre det på en måde hvor de inddrager mennesker som er udfordret af det almindelige arbejdsmarked. Strømmen/Finderiet er et skønt eksempel på bo- og uddannelsestilbud og reparationsværksted, som jeg mener skal honoreres for at omfavne på en nærværende måde. Det viser også at reparationer kan sættes ind i mange kontekster. Strømmen/Finderiet ApS arbejder for såvel enkelte mennesker som miljøet. Deres bo- og uddannelsestilbud er bl.a. reparationsværkstedet, hvor CO2 udledningen søges mindsket ved at sørge for, at elektronik, hvidevarer og cykler bliver repareret og genbrugt i stedet for udskiftet. Foreningen er helhedsorienteret indenfor ESG, hvor jeg kan notere mig at det sociale fylder dejligt meget. Samtidig med at de reparerer ting. Det er helt i RC´s ånd at skabe et community, hvor alle kan deltage og være med og opnå færdigheder inden for reparation, vedligehold og bæredygtighed

  1. Fairphone

Dommerpanelet: Et produkt der fra designfasen er lavet til at det skal kunne have mange, mange års levetid. Der er ingen teknisk grund til at en smartphone skal blive forældet efter nogle få år og Smartphone viser med deres design og reservedelssupport at det er muligt at designe produkter til lang levetid. ”Alt for meget elektronik holder for kort tid, og er ikke skabt med holdbarhed for øje. Visionen hos Fairphone er vigtig, og man kan håbe at konceptet, bliver udbredt blandt mange flere virksomheder og privatpersoner. Der er i den grad brug for gennemsigtighed omkring forsyningskæder og fokus på cirkularitet, når det kommer til vores telefoner”. Jeg er begejstret for den innovative tanke om at genbruge plast til Fairpods. Det er vigtigt at tænke og agere cirkulært. Fairphone har skabt en smartphone, der dels er reparationsvenlig og dels er designet så de enkelte dele let kan adskilles og udskiftes. Det er i skarp kontrast til de fleste andre fabrikanter af hovedtelefoner, der snarere designer med henblik på kassation, når det genopladelige batteri er blevet træt. Keep up the good work!

  1. Siemens

Reparationsprisen 2024 tildeles for at give mulighed for at der kan fås reservedele til stort set alle deres produkter og til rimelig pris. At tage ansvar for produkters levetid er at tage ansvar for produktets design og for fornuftig anvendelse af de brugte ressourcer.

Dommerpanelet: Det er måske ikke ekstraordinært eller burde ikke være det, men det er vigtigt at vores store fabrikanter viser ansvarlighed overfor deres produkters levetid ved at sørge for at reservedele er tilgængelige til en rimelig pris. Vi håber at vi og Siemens kan være med til at få flere producenter til at føle og løfte det ansvar. Mange års erfaring med kundeservice og en fortsat optimering af deres reparationskoncept gør, at Siemens er klart i toppen. Deres kommunikation på deres hjemmeside er pædagogisk (jeg kan finde ud af det!) med illustrationer og billeder af produkterne. RCDK siger det helt præcist; Vi har udvalgt Siemens, fordi de har reservedele til 12 år gamle hvidevarer til meget rimelige priser og ovenikøbet med vejledning til montering. Et eksempel til efterfølgelse. Siemens gør det, som vi altid har efterlyst: Nem adgang til reservedele, ordentlige priser og support til at man kan gøre det selv.

Afgørelsen blev afsløret ved et arrangement i Byens Hus i Hellerup den 19. oktober og her sagde formand for priskomiteen, Stig Bomholt, blandt andet:

Velkommen til denne festlige dag, hvor vi samles for at fejre dem, der virkelig gør en forskel! I dag handler det ikke kun om reparation, men om vores fælles ansvar for at beskytte vores planet.

I en tid, hvor vi står over for udfordringer som klimaforandringer, affaldsproblemer og ressourceknaphed, har vi alle en mulighed – ja, endda et ansvar – for at gøre en forskel. Det kan virke overvældende at tænke på, hvad vi hver især kan gøre, så derfor vil jeg gerne minde jer om, at små handlinger kan have stor betydning. Hver gang vi vælger at reparere i stedet for at smide ud, sender vi et klart budskab: "Jeg værdsætter dette, jeg tager et ansvar og jeg ønsker at give det et nyt liv!"

Forestil jer en verden, hvor vi ikke længere lever i en "køb og smid ud"-kultur, men i en kultur, der fejrer reparation, genbrug og bæredygtighed. Hver gang vi reparerer noget – uanset om det er en gammel radio, en cykel eller endda en relation – viser vi, at vi tror på bæredygtighed og på muligheden for fornyelse. Det er som at give et kærligt kram til vores planet, og hvem ville ikke gerne gøre det?

 

 

Og her kommer den gode nyhed: Vi behøver ikke at være superhelte for at gøre en forskel! Vi kan alle være aktører i denne bevægelse. Ved at tage små skridt – pas på det du har, være mere bevidste om, hvad du køber – kan vi bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Det handler om at se de skjulte skatte i vores hjem og tage ansvar for vores forbrug.

I dag hylder vi de mennesker, der står i spidsen for denne tanke. De, der inspirerer os til at tænke anderledes, til at værdsætte det, vi allerede har, og til at finde glæde i at reparere.

Lad os komme i gang med at fejre dem, der gør vores verden lidt grønnere og vores fremtid lidt lysere!