Planlagt forældelse

Vi afholder vel næppe en eneste repair cafe uden at vi kommer ind på emnet “planlagt forældelse”. Eller lidt mere neutralt formuleret “uhensigtsmæssig konstruktion” for vi kan jo ikke vide om nedbrud af en 2½ år gammel maskine er planlagt fra producentens side eller det bare er uheldige omstændigheder. Eller som jeg har set det formuleret: “led ikke efter konspirationsteorier hvis noget kan forklares enklere med ren og skær dumhed” (Hanlon’s razor – Wikipedia).

For det kan da være manglende viden hvis en designer anbringer en elektrolytkondensator på det absolut varmeste sted i et eller andet elektrisk hjælpemiddel (“lytter” holder snildt 15-20 år hvis de kan håndtere den nødvendige spænding og ikke udsættes for for store temperatursvingninger) og det kan da også være et ønske om at spare forbrugeren for 2 kr hvis Dyson undlader at montere 4 modstande, der skal aktivere batterikontrolenhedens balancering af batterierne. Vi kan ikke vide det. Men vi kan se når vi støder på uhensigtsmæsig konstruktion i forhold til sikring af lang levetid af vores produkter. Og her, dagen efter Earth Overshoot Day (den dag i året hvor Jordens befolkning har brug lige så mange ressourcer, som det tager Jorden et helt år at gendanne. Danmark opnåede den kedelige milepæl allerede den 16. marts som det 6. land i verden Country Overshoot Days 2024 – Earth Overshoot Day ) er det vel passende at opfordre til ekstra opmærksomhed overfor misbrug af Jordens ressourcer. Men selv om vi er blevet mere opmærksomme på, at Jordens ressourcer ikke er uendelige, så opfører vi os stadig i store træk som om vi er ligeglade. Og det bliver jo nok også værst for de generationer, der kommer efter os.

Så selv om planlagt forældelse kan vække vores forargelse, så har det indtil videre ikke været nok til at gøre det forbudt. Selv Glødelampekonsortiet som var en sammensværgelse blandt glødelampefabrikanter om at begrænse levetiden af en glødelampe til 1.000 timer selv om den var godt på vej til at blive mange tusind timer, blev ikke straffet for at misbruge Jordens ressourcer, men for at de havde lavet en sammensværgelse. Der var sågar nogle forretningsfolk, der i 1930’erne mente at det økonomiske system skulle genrejses efter det store børskrak ved at gøre det forbudt at eje en lang række ting i mere end et bestemt antal år. Heldigvis så blev Roosevelts New Deal (omfattende offentlig investering i infrastruktur og velfærd) en succes så vi slap for at høre mere om diverse forslag om at destruere fuldstændigt velfungerende produkter. I den omgang. For vi oplever jo stadig at selv om det ikke er nogen regeringers politik, så er der virksomheder, som synes det er en fortræffelig idé og ingen regeringer der vil gøre noget for at stoppe det.

Den planlagte forældelse tager mange former, fra det helt bevist designede sammenbrud af glødelamper, nylonstrømper m.v. over de mere subtile metoder, hvor noget der let kunne få et længere liv (som fx ved udskiftning af kul i en motor) er blevet gjort stort set umuligt at vedligeholde gennem brug af samlingsmetoder, specialværktøj og manglende adgang til de nødvendige reservedele til de områder hvor det er softwareafhængigheder og ren mode, der nødvendiggør en udskiftning. IPhone 5 fra 2012 kunne udnytte de dengang svimlende hastigheder i LTE netværksteknologien. IOS version 6 til IOS 10 operativsystemet udnyttede telefonens tale, sms, data, kamera, lydoptager o.s.v. stort set på alle de samme områder som en telefon kan bruges i dag. Operativsystemet sørgede for at telefonens isenkram kunne afvikle de programmer, som vi som brugere havde brug. Og hvis ikke det var for denne funktionalitet så ville telefonen være værdiløs, men i sig selv har vi ikke noget at bruge operativsystemet til. Så når operativsystemet opdateres for at kunne udnytte en nyere telefon bedre så ændrer det ikke på fornøjelsen og udvalget af programmer som vi bruger fordi vi har brug for dem til tale, sms, billeder o.s.v. Altså lige indtil  programudviklerne begynder at blive afhængige af at der skal være tale om den nyeste udgave af operativsystemet. Og vi kender det vel alle: Du kan ikke bruge MitID fordi MitID skal kunne læse en QR kode og det kræver en bestemt version af Internet browseren og det kræver mindst version sådan og sådan af operativsystemet.

Her 12 år efter iPhone5 er vi nået via iPhone 5c, 5s, 6, 6s, 7 o.s.v. til iPhone 15 og IOS 6 er gennem diverse mellemstationer blevet til IOS 18. (Apple iPhone Specs (All iPhone Models): EveryiPhone.com (everymac.com)) Og det er der ingen forbrugere, der har bedt om (ud over måske de mest teknologibegejstrede nørder), men tværtimod betragtes det lidt som en slags uundgåeligt tiende som vi er nødt til at betale. Oven i købet også med statslige udviklingsinitiativer som drivkraft: Digital signatur er en glimrende ting, men det kunne sagtens være lavet uden at vi alle ville blive nødt til at opgradere vores telefoner.

Og for computere er det helt tilsvarende: Siden Windows XP SP2 fra 2004 og det ret overskueligt hvilke afgørende nyskabelser, der har nødvendiggjort at man i stedet for at opdatere et eksisterende operativsystem skulle være nødt til at anskaffe en helt ny udgave. (Microsoft Windows – Wikipedia, den frie encyklopædi) Windows 11 kan det samme som Windows XP: Sørge for at din computer kan afvikle de programmer, som du har brug for. De programmer, vi har brug for på vores computer, er blevet smartere og smartere og bedre og bedre. Altså lige bortset fra de programmer, der ikke er blevet videreudviklede fordi udviklerne ikke kunne følge med i de stadigt nye krav fra nye operativsystemer. Der var måske tale om et reelt nyt operativsystem da Windows gik fra 32 til 64 bit hvilket først for alvor skete med Windows 7, men det var dog muligt allerede i Windows 2000 (før XP).

I 2015 kom Windows 10 som Microsoft annoncerede som “den absolut sidste version af Windows”. Nu venter vi på Windows 12.

Produktudvikling og forbedringer er jo en fremragende ting – men det er dybt problematisk, når det samtidigt sker med ødelæggelsen af funktionaliteten af perfekt fungerende systemer – bare fordi det besluttes som led i en markedsføring. Også på dette område er det en uundgåelig tiende som er besluttet af et privat foretagende. Og det er bestemt ikke gratis: Hvis 5 mill danskere skal udskifte deres computere fordi de ikke længere kan se nyheder på DR.DK med mindre de har den nyeste browser, der kræver et tilpas nyt operativsystem, der kræver noget nyt isenkram så koster det minimum 20 milliarder kroner og en uhyggelig mængde arbejdstimer fra både almindelige brugere og it professionelle der skal sætte sig ind i et nyt systems særheder og planlægge og gennemføre udskiftning for servere og medarbejdere. Og  prøv så at beregne hvor stor en del af verdens CO2 udslip vi også får sat gang i ved samme lejlighed – det bliver stort. Og så er udskiftningen i Danmark jo kun en lille brøkdel af den udskiftning der sættes i gang på verdensplan.  Hvis en forbrugerorganisation eller en ansvarlig offentlig institution skulle stå for udviklingen ville man aldrig lave en udvikling der kræver så store investeringer i hardware og så meget tidsforbrug for brugere og professionelle. Men vi accepterer det alligevel, så planlagt forældelse er slet ikke noget, der hører fortiden til.

Endnu i hvert fald. Ifølge EUs Plan for Bæredygtig Cirkulær Økonomi (Circular economy action plan – European Commission (europa.eu)) så kan der være nye tider på vej. I følge denne plan skal bæredygtige produkter være normen i EU:

  • make sustainable products the norm in the EU
  • empower consumers and public buyers
  • focus on the sectors that use most resources and where the potential for circularity is high such as: electronics and ICT, batteries and vehicles, packaging, plastics, textiles, construction and buildings, food, water and nutrients
  • ensure less waste
  • make circularity work for people, regions and cities
  • lead global efforts on circular economy

Du kan også se mere om ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulations) her: VIDEO: Ecodesign for Sustainable Products Regulation explained – European Commission (europa.eu)

Men jeg tror, at vi tager grundigt fejl, hvis vi så tror at vi kan læne os tilbage og vente på at EU løser problemerne for os. EU er trods alt også os, både “os” som borgere og “os” som et medlemsland. Og hvis vi vil have en betydende plads i denne udvikling, så er det nok en god idé at få fundet løbeskoene frem. Og hvis vi gerne vil have at det skal gå lidt hurtigere end de fleste EU projekter, så skal det nok være løbesko med pigge.

Hvis emnet interesserer dig, så bør du også følge vores franske søsterorganisation , HOP, der har fokus på planlagt forældelse: HOP – Stop Planned Obsolescence (stopobsolescence.org)

Og emnet betyder også meget for vores europæiske lobbyorganisation: Right to Repair Europe

PS: Jeg har stadig en kørende PC med Windows XP. Dens cpu hastighed, hukommelsesmængde, diskhastighed er max en femtedel af min Windows 10 PC. Men fra den bliver tændt og til jeg kan begynde at skrive i tekstbehandling er den hurtigere. Suk.