Linux bliver her brugt som en kort betegnelse for et system, der bygger på en Linux kerne. Klik for flere detaljer.

Hvor Windows er ret meget ét samlet styresystem som er som det er og det kan du ikke gøre så meget ved (du kan vælge mellem Home og Pro) så består Linuxbaserede systemer af en Linux kerne, en samling af programmer til filadgang, netværk, print, administration o.s.v. samt en grafisk brugergrænseflade: Desktoppen. Disse samlinger findes i mange forskellige udgaver og familier som kan kombineres (har du hørt om Lego) og hver af disse går under betegnelsen en Distribution, eller kort: en distro. Vi har valgt at bruge distributionen Linux Mint Cinnamon (linux kerne med et Mint system og en Cinnamon desktop), Linux Mint tilbyder to andre desktop systemer for dem der måtte foretrække det: MATE og xcfe. Mint er af typen Debian og bygger lige som mange andre distributioner ovenpå Ubuntu. Og alt det behøver de fleste heldigvis ikke at spekulere på.

Der er mange rygter om hvor oldnordisk og besværlig Linux er. Og de er vildt overdrevne: Til almindeligt brug er det ikke vanskeligere at bruge Linux end Windows og til professionelt brug er det måske endda enklere: Størstedelen af verdens servere kører i hvert fald Linux.

Men det er anderledes. Og forskellen på Windows 10 og Linux er nok også lidt større end forskellen på Windows 10 og Windows 11, men alt nyt kræver tilvænning. Og udseendet er ganske rigtigt en anelse “oldnordisk” – vi har jo i årevis sendt penge til Microsoft så de kan sørge for at din venstre museknap kan lyde som en hund, der gør. Du må gøre op med dig selv om du vil bruge lidt tid på at få Linux i stedet for Windows. I repairbevægelsen vurderer vi skiftet ud fra behovet for at redde nogle fuldstændigt velfungerende computere fra genbrugspladsen, men andre kan have andre overvejelser:

  • Øget persondata-sikkerhed ved at undgå at sende dine data til Microsoft og hvem de nu måtte dele data med.
  • Og mere generelt: Undgå Client side AI scanning: Overvågning med AI gør det mere overkommeligt for de firmaer, der ønsker at gøre det. Fx indsamling af persondata til at træne Bing Copilot med. Men ikke på Linux.
  • Øget “forsyningssikkerhed”: Med øget brug af globale toldsatser og handelskrig er det ikke helt trygt at være afhængigt af et produkt fra USA.
  • Med USAs trusler om at overtage Grønland fra Rigsfællesskabet, så er der mange, der prøver at købe færre USA produkter, så de ikke støtter et land, der truer os.
  • Slip for jævnlige tvungne opdateringer og slip for at være med til at generere en masse trafik på internettet: Det ser gratis ud for os, men er ikke gratis for klimaet.
  • Støtte til EUs begyndende interesse for at sørge for at der findes et europæisk alternativ til Windows.

Første skridt: Prøv det: Du kan downloade et Linux kit, lægge det på en USB-stick og starte din computer fra denne uden at du ændrer noget som helt på computeren. Eller du kan undersøge om din nærmeste Repair Cafe har en Linux computer stillet op som du kan lege med.

Andet skridt: Dine programmer: Windows og Linux har det til fælles at deres vigtigste opgave er, at sørge for at de programmer, du faktisk bruger: tekstbehandling, internetbrowser, mail, m.v. kan fungere på din PC. Så du skal lave en liste over hvilke programmer, du bruger, og – evt med hjælp fra din Repair Cafe – undersøge om de samme programmer eller andre med samme anvendelse findes til Linux.

På denne side kan du søge efter hver af dine programmer og så bede siden om at vise dig alternative programmer og begrænse alternativerne til Linux.

Tredje skridt: Alternativer: Når nu du kender lidt til Linux vil det være en god idé at vurdere et skifte til Linux i forhold til alternativerne:

  • Hvis dit isenkram kan understøtte Windows 11 så kan du blot vælge at sige ja til den opgradering Microsoft foreslår. Det går som regel godt og forskellen på Windows 11 og Windows 10 vil du næsten ikke lægge mærke til. Måske vil du bemærke at du er blevet lidt mere afhængig af forbindelsen til Microsoft. Så bare fordi du kan opgradere til Windows 11 er der jo ikke nogen (ud over Microsoft og de fleste af landets IT forhandlere) der siger at du skal.
  • Fortsæt med at bruge Windows 10: Det absolut nemmeste og du skal bare finde dig i, at Microsoft med jævne mellemrum vil fortælle dig, at det er skrækkeligt farligt og frygteligt umoderne. Det er det ikke. Microsoft fortsætter med at opdatere dine virusoplysninger også til Windows 10, men på et tidspunkt vil der være programmer, der bruger funktionalitet fra Windows 11, som ikke længere vil kunne opdateres. Som fx da MitID skulle kunne læse QR koder og det ikke kunne lade sig gøre på ældre telefoner (og udviklerne ikke havde fornuft til at sørge for at den gamle udgave fortsat kunne bruges). Ask Leo er en mangeårig rådgiver på IT området der anbefaler dette valg.
  • Installer Windows 11 i en speciel udgave, enten ved hjælp af en speciel installationsmetode eller ved at hente en “neddroslet” Windows 11 udgave. (Hvis du har lyst så gør det endelig, men det er nok mindst lige så usikkert som at blive på Windows 10)
  • Installer Chrome OS: Endnu mere “anderledes” end Linux og med meget mindre udbud af programmer. Chrome OS er mest beregnet til brugere, der foretrækker at have alting liggende “i skyen”.
  • Kræver nyt isenkram: Skift til Mac: Dyrere og med mindst lige så meget tilvænning og tilsvarende programbegrænsninger. I repairbevægelsen ser vi gerne at du undgår øget forbrug så længe som muligt.
  • Kræver nyt isenkram: Køb en ny PC med Windows 11 – på grund af disse problemer eller fordi det alligevel var på tide. I repairbevægelsen ser vi gerne at du undgår øget forbrug så længe som muligt.

Vores venner i engelske Restarters har mange flere detaljer om valg og alternativer i deres Wiki.

Nu ved du så hvad dit næste skridt skal være. Forhåbentligt.