Vi har modtaget en række fremragende forslag til modtager af reparationsprisen 2024. Langt de fleste er indlysende gode kandidater til prisen og det glæder os, at det er muligt at finde perosner og virksomheder, for hvem reparation er en vigtigt ting. Der er også nogle forslag, der er knapt så indlysende, men som giver god anledning til at tænke over reparationssagen fra andre vinkler.

Kategori: Producenter

Foreslået prismodtager: WD-40

WD-40 har nu i et par år forsøgt at få folk til at reparere mere og fortælle mere om det ved at afholde en konkurrence The repair Challenge: https://repairchallenge.wd40.dk/

Foreslået prismodtager: Uni Form køkken

Vi har haft vores køkken siden 80’erne, og hver gang der har været behov for at udskifte elementer eller håndtag, har vi nemt kunnet købe reservedelene og udskifte kun det nødvendige. Jeg synes, det er fantastisk, at de har sikret bagudkompatibilitet i så mange år! Det er også nemt at finde de reservedele, man mangler, både ift til farve, materialer og størrelser.

Foreslået prismodtager: Kay bojesen

Abernes arme kan bevæges. Det kan af og til ødelægge elastikken, der holder dem fast, men så tilbyder firmaet et reparationssæt med ny elastik, stifter til at holde den fast og vejledning til montering. Det burde alle firmaer, der sælger varer med bevægelige dele, efter min mening gøre.

Der er også en video på you tube, der viser hvordan man gør.

Foreslået prismodtager: Siemens

En bekendt havde en 12 år gammel opvaskemaskine hvor lågen ikke kunne lukke, da der var knækket nogle fjedre i hængslerne. Da jeg skilte den ad, kunne jeg se at de var knækket i begge sider, åbenlyst grundet en konstruktionsfejl. Jeg tjekkede Siemens’ webside og fandt meget hurtigt en reservedels-side for den pågældende model. Nye fjedre kostede 150 kr og blev bestilt. De ankom dagen efter, og der fulgte en tekst med som beskrev at de gamle fjedre skulle skiftes ud til en ny type som ikke ville gå i stykker, samt detaljerede tegninger af hvordan de ny fjedre skulle monteres.

Siemens gør det som vi altid har efterlyst: Nem adgang til reservedele, ordenlige priser, og support til at man kan gøre det selv.

Foreslået prismodtager: Bosch

Bosch har uforlignelig eftermarkedsservice, hvor det er muligt at købe billige reservedele til alle deres produkter på deres egen hjemmeside. Vha. følgende værktøj, kan man søge på modelnavne og søge 30 år produkter frem og købe reservedele. Deres oversigt vha. et “exploded view” gør det nemt at finde lige præcis den del man mangler. https://www.boschtoolservice.com/dk/da/boschdiy/spareparts/search
Diverse plastikreservedele koster 10 – 50 kr. og ikke flere hundrede kroner som hos andre mærker.

Foreslået prismodtager: Fairphone

For at skabe en smartphone, der rent faktisk er reparationsvenlig og for deres Fairbuds, som er hovedtelefoner, der dels er fremstillet med størst mulig brug af genbrugsmaterialer og designet så de enkelte dele let kan adskilles og udskiftes. Det er i skarp kontrast til de fleste fabrikanter af hovedtelefoner som snarere designer med henblik på kassation, når det genopladelige batteri er blevet træt. Mere information her.

Foreslået prismodtager: Tefal

Fordi jeg i forbindelse med en indleveret dampstation fra Tefal fandt ud af, at de har 15 års reparationsgaranti, det vil sige reservedele og mulighed for reparation til rimelige priser. Det synes jeg er et eksempel til efterfølgelse.

Foreslået prismodtager: Framework

Framework-laptops er designet med fokus på modularitet, hvilket betyder, at brugerne nemt kan opgradere eller reparere individuelle komponenter uden at skulle udskifte hele enheden. Dette forlænger laptopens levetid og reducerer affald, da det mindsker behovet for at købe nye enheder

Virksomheden fremmer “Right to Repair”, hvilket betyder, at brugerne har ret til at reparere deres enheder uden unødvendige omkostninger. Dette er ikke kun økonomisk fordelagtigt for forbrugerne, men det hjælper også med at holde funktionelle dele ude af lossepladser.

Hvis man fx skal opgradere sit motherboard så kan man være kreativ og lave den til en mini pc hvor de også tilbyder at sælge en case, eller sælge den videre til en på Frameworks community så de kan få gode af en brugt del til billigere penge.

Modulariteten er at alle ports kan hives ud så man både kan skifte ud men også passe bedre på sin enhed så hele motherboardet ikke skal udskiftes hvis en port går i stykker. Jeg har selv en Framework laptop og den var virkelig nem at samle.

 

 

Kategori: Reparatører (enkeltpersoner, organisationer og virksomheder)

Prismodtager: Genstart Genbrug

Jeg nominerer Michael Monberg, ejer af Genstart Genbrug
Michael reparerer alverdens genstande der er gået i stykker såsom kaffemaskiner, højtalere, køkkenudstyr og værktøj.
Michael har fokus på, at vi får mest muligt ud af de ting, vi har brugt ressourcer på at producere. Ved at forlænge levetiden på vores ejendele, og leje/låne i stedet for at købe, kan vi sammen gøre en forskel
Genbrug ved reparation er en effektiv og tilfredsstillende måde at deltage i den cirkulære økonomi, spare ressourcer, reducere klimaudledning og gøre en reel forskel. Lad os vælge at reparere og skabe en bedre verden, et produkt ad gangen.

Har du en ting der er i stykker?

Genstart Genbrug laver også inspirerende og lærerigt indhold til opslag på Facebook: https://www.facebook.com/genstartgenbrug

Den mest tjekkede service betød at jeg i stedet for at købe en ny kaffemaskine sendte den til GenstartGenbrug som gav et fast bud på pris INDEN de gik i gang med at reparere. De var behagelige og meget kommunikative og alting føltes nemmere end at bestille en ny. Nu har vi en maskine som virker og det kostede kun to timelønninger.

Foreslået prismodtager: James Carter

Through my husband’s efforts to promote the circular economy, he has successfully kept over 6.6 tons (6,000 kgs) of household items in circulation and back into people’s homes in the last two years.

By reselling second-hand goods, he has contributed to reducing waste and encouraging a more sustainable lifestyle in the community.

His work supports the vision of a greener future by making it easier for people to reuse and repurpose items, rather than buying new ones.

The results for some of the most significant items.

  • Microwave – 18
  • Chest of drawers / Dresser- 17
  • Drying rack- 48
  • TVs- 30
  • Vacuum cleaners- 63
  • Desks- 23
  • Ikea bookcase and storage shelves – 16
  • Bed frames – 13
  • Ironing boards- 28
  • Lamps (various floor and desk lamps)- 50
  • Coffee tables- 13
  • Wardrobe racks – 21
  • Shoe racks and shelves- 32

 

Foreslået prismodtager: Miljø- og Energicenteret i Høje Taastrup

Pionerer for reparation. Har repareret små apparater osv. i flere år. Har faste åbningstider og er i butik centralt placeret ved torv og station. Giver meningsfuld beskæftigelse til en del folk (Henning).

Elektronik og genbrugsvarer og værksted (Martin Dietz)

Arbejder med at reparere brugt elektronik og gør en stor indsats for socialt arbejde (Trine Lauritsen)

Arbejder med at samle og reparere og genbruge elektronik. De løfter endvidere et stort socialt arbejde. (Vicky Borsoe)

En fantastisk repair cafe centralt ved Høje Taastrup station – tæt på borgere og station (Julie Elbrond)

Miljø og Energicenteret har i mange år stået for at reparere brugt elektronik. De sørger af den vej for hvert år at spare kloden for 9.500 kg CO2. Derudover laver MEC et stort socialt arbejde og deltager i et hav af grønne projekter (Emil Viskum)

https://mec-ht.dk/

Foreslået prismodtager: Strømmen/Finderiet ApS

Reparationsværkstedet er en del af den socialøkonomiske virksomhed Finderiet Aps, som er drevet af en erhvervsdrivende fond, Goggs-fonden. Goggs-fonden er stiftet af Strømmen, Jysk Børneforsorg/Fredehjem og Thortrans.

Strømmen er en selvejende organisation, som har eksisteret i 25 år. Vi udbyder helhedsorienterede bo- og uddannelsestilbud for unge med særlige behov. Vores uddannelse (stu) foregår primært i autentiske læringsmiljøer, hvor reparationsværkstedet er ét af dem.

I 2023 reparerede Strømmen:

  • 5.910 stk. elektronik
  • 224 stk. hvidevarer
  • 330 stk. cykler

Hermed reducerer vi affaldsmængden, mindsker ressourceforbruget og co2 udledningen og forlænger levetiden for produkterne.

Desuden havde Finderiet også repaircaféer i 2023, som blev gennemført på baggrund af en donation fra Sparekassen.

Foreslået prismodtager: Flemming Bech Thøisen

Venlig og dygtig

Foreslået prismodtager: Baisikeli

Baisikeli indsamler brugte cykler i Danmark, som sendes til Mozambique, hvor cyklerne skaber arbejde, uddannelse samt bedre og billigere transport for vores kunder. I Danmark finder du Baisikelis butikker på Vesterbro, i Valby og Slangerup, hvor vi sælger og reparerer nye og brugte cykler samt lejer cykler ud.

Baisikelis arbejde er baseret på fire grundlæggende principper:

– Vi benytter ellers spildte ressourcer – dette er kerneprincippet i Baisikelis forretningsmodel.

– Vi geninvesterer de penge, vi tjener i Danmark i cykelværksteder i Afrika.

– Vi er et økonomisk bæredygtigt projekt, som sætter skub i cykelindustrien i Afrika

– Vi udfører et ordentligt stykke arbejde.

https://baisikeli.dk/om-baisikeli/

(Nilas fortalte mig at de faktisk har specialudviklet en cykel der ville være nemmere at reparere i Afrika/Arne)

Foreslået prismodtager: Aarhus Cykelværksted

Aarhus Cykelværksted er hele Aarhus’ frivilligdrevet gør-det-selv cykelværksted, hvor fællesskab, bæredygtighed og hygge er kerneværdierne. Hos Aarhus Cykelværksted kan man låne værktøj og finde lækre reservedele, og det hele er gratis!

Til Aarhus’ hyggeligste gør-det-selv cykelværksted i løbet af Aarhus Festuge kom 211 forbi for at høre mere Aarhus Cykelværksted og reparere deres egne cykler.

https://www.facebook.com/AarhusCykel/

Foreslået prismodtager: Bikesavers

Problemet: Brugte cykler er et kæmpe problem i Århus og mange andre steder. Uofficielle tal beretter om op til 10.000 cykler, som bliver skrottet i Århus årligt. Hvert år. I praksis betyder det, at de brugte cykler indsamles af forskellige aktører. En brøkdel kommer på auktion og de resterende bliver puttet i en kæmpe blender på Århus Havn og hakket i småstykker. Usorteret. Det skal stoppes.

Løsningen: Vi reparerer og sælger brugte cykler i Århus. De brugte cykler får vi fra Århus Kommune, donationer, boligforeninger og ejendomsadministrationsselskaber.

Vores cykler ser ikke nye ud, men de fejler ingenting. Vi står inde for kvaliteten og giver 2 års reklamationsret. Når vi renoverer cyklerne skifter vi alle slidte vitale dele, og du får en cykel som kører så godt som den kan. Måske endda bedre, da vi erstatter billige dele med kvalitetsdele.

De brugte cykler kan naturligvis fremstå med rust og slidmærker, men det handler jo om transport ikke æstetik.

Når 100 brugte cykler kommer igennem vores system kommer der 75 gode cykler ud af det. Og en masse reservedele.

Fagligheden:

Vi elsker cykler, og vi er gode til at få dem til at køre optimalt. Vores moderselskab, Schriver Cykler, er cykelmekanikere i 3. generation. Vi er stolte og ærekære omkring vores håndværk, og har en høj forventning til den kvalitet vi leverer.

https://bikesavers.dk/om-bikesavers/

 

Kategori: Reparationsstøttende organisationer

Foreslået prismodtager: Grønne Nabofællesskaber

Grønne Nabofællesskaber har siden deres start i 2020 lokalt været med til at starte flere Repair Caféer. Dette gælder Frederikssund, Brøndbyøster, Brøndbyvester, Marstal, Søby og måske flere. Grønne Nabofællesskaber forventer de kommende år at være en del af / igangsætter på endnu flere Repair Caféer.

Foreslået prismodtager: Industriens Fond

Jeg indstiller Anders Ziegler Kusk, som er Programleder i Industriens Fond. Han har fokus på Bæredygtig Produktion.

Med målet om ”Verdens mest bæredygtige industri”, hjælper personer Anders Ziegler Kusk også med at gøre produkter bedre, nemmere at reparere og nemmere at yde en service på.

Selv om jeg som fixer, ofte må reparere på apparater der ikke er tiltænkt at blive repareret, håber jeg på at initiativer som disse, kan gøre det letter at reparere i fremtiden – når produkterne er designet efter bæredygtige principper.

Foreslået prismodtager: Nettoparts

Jeg indstiller Nettoparts for at have et fantastisk udvalg af Hvidevare reservedele, vejledninger og gode råd om at skifte delene.

Desuden ærlighed omkring produkter som helhed på forsiden:

…Men hvad så med energimærkningen?

…Udskiftning af reservedel – nemt

Og til sidst: ”Vi er helt sikre på, at du kan klare opgaven!”

Foreslået prismodtager: Repair Cafe International

Reparationsprisen må ikke tildeles RCDK eller nogle af vores repair cafeer, men der er ikke noget der forhindrer at vi tildeler den til Repair Cafe International som nok er den organisation, der har gjort mest for at fremme reparationer. I år har den 15 års jubilæum og der er tilknyttet 3275 repair cafeer (excl de 120 danske) over hele verden og de minder både deres egen organisation og alle vi andre sammen med et nyhedsbrev og med webinarer (to i 2024)

Home

Foreslået prismodtager: Ældresagen

Ældresagen har bistået med oprettelse af mindst 8 reparationstilbud rundt om i landet. De har dog ikke ønsket at indgå i RCDK fællesskabet så vi ved ikke hvor meget de reparerer, men vi går ud fra at de er ca lige så aktive som andre repair cafeer og at de som følge deraf må betragtes som et initiativ der bekæmper affald gennem reparation.

Fra Ældresagen: Du skriver, at Ældre Sagens to eksisterede reparationscaféer ikke er så interessante, fordi de har åbningstider kl. 10 – 12 på hverdage. Vores forventning er, at det vil være nogenlunde samme åbningstider, som kommende reparationscaféer i Ældre Sagen regi vil have. Reparationscaféer er jo blot en af rigtig mange forskellige typer af aktiviteter, som Ældre Sagens mere 20.000 frivillige beskæftiger sig med. Langt de fleste aktiviteter ligger i dette tidsrum, om end vi arbejder på at udvide det.

Katrine og jeg finder det som udgangspunkt som en interessant idé med mulighed for at Ældre Sagens reparationscaféer kan vises på Danmarkskortet. Vi vurderer dog, at hvis Ældre Sagen skal betale en del af udviklingsomkostningerne, skal vi have flere caféer end blot to før vi kan forsvare en sådan udgift.

https://www.aeldresagen.dk/soeg#?cludoquery=reparationscafe

 

Kategori: Andet

Foreslået prismodtager:

Persille Ingerslev – Facebook side: Persilles hjemmedyrk

Hvis det kan kaldes for en reparation at gendyrke en rest fra en grøntsag i stedet for at smide den væk og i høj grad at formidle denne viden og praksis videre via sin Facebook gruppe, foredrag i hele landet, udgivelse af bøger (“Om” 2020 og om emnet (“Gendyrke” 2021, “Gratis Gardening” 2022), så vil jeg mene, at Persille på den måde hjælper folk til at kunne blive mere selvforsynende og dermed at spare på ressourcer og udledninger ved produktion af grøntsager i landbruget.

Derudover er Persille en uovertruffen ildsjæl i forhold til at redde million-/ milliardvis af frø fra at blive smidt ud fra diverse frøfirmaer, (som donerer disse til hende) for så at knokle et par måneder med at pakke frøene i et stadigt stigende antal jule-pakkekalendere til udlodning blandt hendes læsere/ følgere.

Der indbetales et valgfrit beløb for at deltage i lodtrækningen og overskuddet ved dette går så (ubeskåret) til støtte af forskellige gode hjælpeorganisationer.

Rene win-win-win situationer!

Persille er en uselvisk éner med sine meningers mod og ordet i sin magt ♡

Foreslået prismodtager: Klimapåmindelsen

De forsøger at reparere på den katastrofale og slidte viden om klimasituationen: Gammel faktuel viden bringes frem for at erstatte ny populisme.

Foreslået prismodtager: Theresa Scavenius

En politisk parallel til reparations arbejdet; Når et apparat ikke helt dur mere, kan der ofte skiftes dele – man kan ofte måle hvor fejlen er, og på den måde finde problemet.

Det samme gælder politik, hvis man har færdighederne til at finde fejlen, og muligheden for at rette den.

Når vi vælger noget som borger, kan vi ofte undres over, hvorfor det ikke sker noget særligt. Derfor indstiller jeg Theresa Scavenius til reparationsprisen 2024, så vi kan få repareret de demokratiske processer i Danmark.

Det vil øge sandsynligheden for den bæredygtighed i Danmark, mange har stemt for at få etableret, og måske endda arbejdet frivilligt, for at hjælpe hvor der mangler handling – Ikke kun for reparationer, bedre produkter i butikkerne, men også muligheden for at spare på f.eks. CO2 udledning. Men det kræver en transparent Dansk beslutningsproces – fra stemmeseddel til handling.

Lyt f.eks. til thirdear Podcasten; 2049 Afsnit 2: Theresa og demokratimotoren; her beskriver hun f.eks. om hvordan forud-underskrevet aftaler, automatisk kan kan stemme ”JA” til lovforslag – på den måde ungås kritiske spørgsmål nemmere, ved at undgå at lovforslag bliver læst i dybden og reflekteret over.

Foreslået prismodtager: ØNSK ApS

ØNSK ApS er en B Corp Certifificeret kaffe producent; Det betyder at de har kigget alle verdensmålene i sømmene, beskrevet hvad de vil forberede, og leve op til det de har lovet.

Hvorfor indstille noget kaffe? RepairCafeDanmark indsamler data fra reparationer for at udregne CO2 besparelse. ØNSK kaffe, har lagt et kæmpe arbejde i at dokumentere hvor meget hver pakke kaffe har udledt.

Som en “Café” hvor man kan få repareret dimser og sager, kunne kaffen måske også indgå i CO2 regnskabet?

ØNSK is a Certified B Corporation. What’s next?

https://www.bcorporation.net/en-us/find-a-b-corp/company/n-s-k-ap-s/

 

 

Kategori: Os selv 

Foreslået prismodtager: Diverse Repair Cafeer

Vores egne Repair Cafe medlemmer kan ikke modtage prisen.