Den lille forskel: Samarbejde

Vi oplever stigende interesse for bevarelse og udbredelse af tradition og viden om at reparere ting, der er gået i stykker. Og hvor er det herligt. Oprettelse af reparationsfællesskaber er blevet så populær, at der er flere organisationer, der har det på dagsordenen, og det glæder os. Selv om det er vort indtryk, at de allerfleste oprettes med udgangspunkt i de beskrivelser og vejledninger, som vi har liggende på vores hjemmeside, så er der dog lidt forskelle, som det måske er en god idé at bide mærke i:

De grønne Nabofællesskaber har som en af de aktiviteter, de foreslår, oprettelse af en repair cafe i de aktives lokalområde. Så snart de første frivillige har meldt sig plejer de at kaste bolden videre over til os, så vi kan hjælpe de lokale kræfter med at løbe repair cafeen i gang. Altså helt ligesom når forbrugere med udgangspunkt i andre grønne fælleskaber eller helt uden organisatorisk initiativ får ideen og kontakter os. Og det er også det samme, der sker, når den første samling af interesserede er på baggrund af et kommunalt initiativ, fx fra et folkebibliotek eller som det seneste eksempel på initiativer vi hjælper videre: Et virksomhedsinitiativ (IKEA) og et sportsklubinitiativ (Boldklubben Skjold). Alle de repair cafeer, der oprettes med hjælp fra os og med indmeldelse i Repair Cafe Danmark efterlever det samme ganske enkle regelsæt: Hjælp til reparationer skal være gratis og den energi, viden og styrke vi henter gennem at hjælpe forbrugere med at reparere deres ting, skal udnyttes til oparbejdelse af større viden om produkter og til betjening af journalister og politikere med viden om vigtigheden af reparation for at passe på ressourcer, klima, miljø og kvalifikationer.

VE / Vedvarende Energi kører (finansieret af Velux fondene) et projekt Grønne Værksteder, som stræber efter at etablere reparationssteder med højere grad af permanent tag over hovedet og omfattende åbningstid, De allerfleste af de værksteder, der oprettes på den måde kan opfylde Repair Cafe Danmarks vedtægter og vi har da også et samarbejde, der gør at De grønne Værksteder mere eller mindre automatisk også bliver en repair cafe med medlemsskab af Repair Cafe Danmark. Vi har en enkelt undtagelse som vi prøver at finde en metode til at få ind i fællesskabet: Miljø- og Energicenteret i Høje Taastrup har nogle af de samme målsætninger som vi har, men da de tager et undersøgelsesgebyr og altså ikke er 100% gratis for forbrugeren, kan de ikke være med i vores fællesskab. Men det prøver vi at finde en løsning på.

ÆldreSagen har også fået støtte fra Veluxfondene til oprettelse af reparationsfællesskaber. Enkelte af disse reparationsfællesskaber har meldt sig ind i Repair Cafe Danmark og er dermed med til at styrke vores viden og udbredelse, men for de fleste er det det lokale (pensionist-)fællesskab, der er af betydning, og de ønsker ikke at tage det ekstra skridt, at de også registrerer deres reparationer, så deres reparationer kan bidrage til vores fælles viden om hvad der er reparationsvenligt og hvad der ikke er.

ChangeX er en tilsyneladende irsk baseret organisation som ved hjælp af noget maskinoversættelse og henvisning til repaircafe.org’s vejledninger, skriver at de arbejder med oprettelse af repair cafeer. De skriver også at de er støttet af Lego men jeg kan ikke se det på Kirkfondens side. Jeg har ikke stødt på nogen repair cafeer, der er oprettet af ChangeX.

Ud over at Repair Cafe Danmark forsøger at samle vores viden og kræfter nationalt arbejder vi også sammen med den internationale bevægelse: Repaircafe.org, som var der hvor det startede og som stadig har repair cafeer i mange lande, open repair alliance (openrepair.org) som blandt andet samler data fra reparationer i England, Holland, Tyskland, Frankrig, Danmark m.fl og Right to repair (repair.eu) som er “vores” lobbyister i Bruxelles, som er finansieret af diverse fonde. En meget betydende kraft i det internationale arbejde er Restarters.net som vi også samarbejder med på mere bilateral plan.