Vestforsynings Grønne Pris til Repair Cafe Holstebro

Tak til Vestforsyning for overhovedet at have en grøn pris, som de bruger til at støtte og sætte fokus på grønne initiativer. Og ekstra meget tak for at de i år har valgt at give den til Repair Cafe Holstebro. Ud over pengene (25.000 kr) fulgte der også arbejdsforklæder og omtale med i prisen.

Se pressemeddelelsen fra Vestforsyning nedenfor. Billedet er taget af Jens Bach/Vestforsyning:

Vestforsyning Initiativpuljen og Vestforsynings Grønne Pris juni 2024

Her er de to vindere af Vestforsynings Grønne Pris

Det bliver i 2024 både Repair Café Holstebro og Paint it Forward Holstebro, som løber med Vestforsynings Grønne Pris samt de 25.000 kroner, der følger med.

Det blev ikke bare til en, men hele to vindere, da Vestforsynings Grønne Pris onsdag den 19. juni blev overrakt ved en reception på Slagteriet i Holstebro. Prisen, som blev indstiftet i 2023, gives til et grønt og bæredygtigt initiativ, der skal ud over rampen, så endnu flere kan nyde godt af det. Grundet for få indstillinger var det sidste år ikke muligt at udpege en vinder. Det billede ændrede sig heldigvis i 2024, hvor Vestforsyning har modtaget rigtig mange, gode bud.

Særligt to skilte sig ud, da bunken var gået igennem, og Vestforsynings bestyrelse skulle træffe den endelige beslutning. Fordi vi ikke kunne uddele prisen i 2023, og fordi de to kandidater her bare passer rigtig godt på beskrivelsen af Vestforsynings Grønne Pris, valgte vi dem begge, siger Pernille Bloch. Hun er formand for Vestforsynings bestyrelse og forklarer videre, at der dermed også er 25.000 kroner til hvert projekt. Penge, som kan bruges til at udvikle og udbrede de gode initiativer endnu mere.

Reparer og behold

Den første af årets vindere af Vestforsynings Grønne Pris er Repair Café Holstebro, som holder til på biblioteket i Holstebro, hvor de i alt 12 frivillige er at finde den tredje lørdag i hver måned. Repair Café Holstebro er en lokalafdeling af landsorganisationen Repair Café Danmark, og fokus er på at reparere frem for bare at smide væk og købe nyt. Konceptet er kort sagt, at folk – i de to timer repair caféen har åbent – kan komme med, hvad de kan bære under armen og få det repareret, hvis det lader sig gøre.

– Vi kan reparere cirka 70 procent af det, som kommer ind, og der kommer normalt 25-30 personer på sådan en lørdag, fortæller Anne Rørsgaard, som er initiativtager til Repair Café Holstebro. Hun er også administrator, hvilket blandt andet vil sige, at hun vejer alle de ting, som kommer ind: Der bliver lavet beregninger, så vi kan se, hvor meget CO2 vi har været med til at spare, ved at der ikke skal produceres nyt, forklarer Anne Rørsgaard.  Og samtidig, hvor meget affald man har undgået at generere. (Se Repair Cafe Holstebros tal her)

Flere unge, tak

Repair Café Holstebro slog for første gang dørene op tilbage i september 2019 og har med undtagelse af under corona været kørende lige siden. Det hele fungerer på frivillig basis, og det koster derfor heller ikke noget at få repareret det, man kommer med. Parolen er grundlæggende, at repair caféen laver det, butikkerne ikke gør. Det handler om at forlænge levetiden på noget, som ellers formentlig var blevet skiftet ud.

Hvordan vil I gerne kunne udvikle det her?

– Vi vil rigtig gerne også have fat i de lidt yngre målgrupper. De fleste af dem, der kommer nu, ligger på 45 år og opefter, svarer Anne Rørsgaard og fortsætter:

– Så kunne vi måske også lave nogle workshops og eventuelt reparere ting, som folk ikke ønsker at få med hjem igen, men som vi så kan give til andre gode formål.

 

Gratis maling

Den anden af årets vindere af Vestforsynings Grønne Pris er Paint it Forward Holstebro, som holder til i en lille bygning overfor Heimdalsparken 34 i Holstebro. Her udleverer frivillige hver lørdag formiddag mellem 9 og 11 gratis maling til dem, der kommer. Det er restmaling og fejltoninger, vi får doneret fra butikker og malermestre, fortæller Kasper Lykke, der sammen med sin bedre halvdel Kaya Pedersen er initiativtagere til Paint it Forward Holstebro. Kasper Lykke, der selv er maler, forklarer, at malingen ellers skulle være destrueret, hvilket både koster på den økonomiske og miljømæssige front. Der er ikke nogen begrænsning for, hvem der må komme og hente maling hos Paint it Forward Holstebro. Nogle kommer derfor af økonomiske årsager. Andre af bæredygtige. Vi er lige nu tre frivillige og en frivillig-koordinator, som vi sparrer med, siger Kaya Pedersen og fortæller, at projektet i Holstebro er et søsterselskab til Paint it Forward på Nørrebro i København. De startede hele konceptet op, og vi er så det eneste andet sted her i Danmark, efter at vi startede op i september sidste år.

En kæmpe forskel

I Holstebro får de frivillige lige nu maling doneret fra flere steder i hele Jylland. Det lille lokale, som Paint it Forward Holstebro holder til i, er derfor godt fyldt op. Der er med andre ord virkelig noget at komme efter. Malingen fejler absolut ikke noget, og så er der jo ingen grund til bare at smide den ud, siger Kasper Lykke, og Kaya Pedersen fortsætter: Jeg ved, hvor meget det kan give folk at få fornyet deres hjem, og hvor stor betydning det har især for børn og det mentale helbred helt generelt. De to drømmer da også om at kunne udvikle Paint it Forward Holstebro endnu mere, hvilket nu bliver muligt med de 25.000 kroner, der følger med Vestforsynings Grønne Pris: Vi kunne godt bruge lidt større lokaler. Lige nu står bøtterne ovenpå hinanden i flere lag, og der kan altså komme op til 15-20 personer på en åbningsdag, fortæller Kaya Pedersen: – Vi kunne også godt bruge flere samarbejdspartnere og flere frivillige, så vi kan have flere åbningstider og i det hele taget få udbredt kendskabet til den her mulighed endnu mere.

Derfor gør vi det

Et kæmpestort tillykke skal lyde fra Vestforsyning til de to vindere af årets grønne pris. De har virkelig fortjent den, siger formand for Vestforsynings bestyrelse Pernille Bloch, der sammen med resten af bestyrelsen også kan se yderligere potentiale i de to projekter. En stor del af Vestforsynings Grønne Pris handler om at få de gode initiativer ud til endnu flere, så de bæredygtige tiltag kan gavne så mange som muligt i deres hverdag, tilføjer formanden.

Pernille Bloch og resten af Vestforsyning håber derfor, at rigtig mange vil tage handsken op og være med til at byde ind til Vestforsynings Grønne Pris 2025: Vi tror på, at det her kan være med til at flytte noget i en grønnere retning helt lokalt. Derfor gør vi det. Det er også en del af at være et lokalt forankret forsyningsselskab, forklarer hun. Ved onsdagens reception på Slagteriet i Holstebro blev der også uddelt midler fra Vestforsynings Initiativpulje. 51 projekter modtog støtte for samlet set tæt på 260.000 kroner ved denne første uddeling af midler i 2024. I efteråret kan der igen søges midler fra puljen. Vestforsynings Initiativpulje støtter årligt med 500.000 kroner inden for uddannelse, fællesskaber, breddeidræt og talentudvikling.

Kontaktoplysninger:

Pernille Bloch, formand, Vestforsynings bestyrelse – 40 24 94 94

Christian Hagelskjær, administrerende direktør, Vestforsyning – 51 58 73 10