En af de nemmeste reparationer som jeg har foretaget flere gange er udskiftning af en knapcelle. Gæsten har lige købt nye knapceller og forstår ikke at badevægten, køkkenvægten, uret m.v. ikke virker. Indtil jeg fortæller at selv om et batteri ser ud til at have den rigtige størrelse og den rigtige spænding kan det godt være forkert: Hvis noget udstyr kræver en CR2032 celle (20 mm i diameter og 3,2 mm tyk) så kan det altså ikke hjælpe at man lægger et CR2025 (2,5 mm tyk) eller CR2016 (1,6 mm tyk) i batteriholderen.

Man kan købe knapcellebatterier i mange supermarkeder, men det er altså ikke nok, at den ser ens ud når den sidder i sin plastikindpakning – både spænding, diameter og tykkelse skal være korrekt.

Knapceller er oftest 3 V lithium batterier (hyppigt navngivet CRxxxx) eller 1,5 V Alkaline batterier (hyppigt navngivet LRxx, Axx men også flere andre). Batteribyen har en god oversigt.

Hvis du har valgt den rigtige størrelse og stadig har flere valgmuligheder blandt forskellige producenter skal du se om batteriets kapacitet er angivet i mAh (milli Ampere timer). Et Duracell LR44 1,5 V alkaline har fx 105 mAh, et Renata CR1225 (nogenlunde samme fysiske størrelse) 3 V lithium har en kapacitet på 48 mAh (ca dobbelt spænding og halv kapacitet). Batteribyen har en tabel med mange flere værdier her: Table.jpg (1158×849) (batteribyen.dk). Et problem med knapcellers kapacitet er deres formfaktor: Når de først er pakket ud så kommer de nemt til at begynde afladning fordi du putter dem i lommen eller holder dem mellem fingrene.

Du – eller din gæst – kan købe de almindeligste knapceller i supermarkedet og finde mange flere valgmuligheder i batteribyen.dk, av-cables.dk, biltema, lavprisbatterier, batterystore og flere andre.

Man kan også få knapceller incl en batteriholder til montering på print og man kan få genopladelige knapceller: De er også ofte forberedt for montering ved lodning og de har en væsentligt lavere kapacitet end engangsbatterierne. Se fx dette udvalg hos RS Group: Genopladelige knapbatterier | RS (rs-online.com).