Elektrisk sikkerhed er som regel utrolig god på udstyr, der ikke fejler noget. Men nu har vi jo som regel fat i udstyr, som fejler et eller andet, så det er vigtigt at have styr på de grundlæggende sikkerhedsmekanismer i en almindelig dansk elinstallation:

  1. Beskyttelsesleder, jordforbindelse, jordledning, jording: Din stikprop har tre ben og din ledning tre ledere: En brun fase, en blå neutral eller nul og en gul/grøn jordforbindelse. Vi er ikke særligt gode til at være omhyggelige med jordforbindelsen fordi vores apparater ofte leveres med Schuko-stik (to ben nul og fase og jordforbindelse som et hul) og et sådant stik kan nemt sættes i en almindelig stikkontakt med to huller. Så længe apparatet ikke fejler noget, så sker der såmænd ikke det store ved det, men hvis der kommer en fejl i apparatet så fasen bliver forbundet til et ledende kabinet, så kan man blive slået ihjel ved at røre kabinettet. Man kan for ret få kroner (38 kr i Bauhaus) købe en konverter, så jordforbindelsen i et schukostik bliver lagt ud på et LK-nes jordben som er den “danske standard”. Det bør vi anbefale – i hvert fald til apparater der har et helt eller delvist elektrisk ledende kabinet. I Danmark er det et krav at “klasse 1 produkter” som hårde hvidevarer og genstande til brug i våde omgivelser skal være udstyret med beskyttelsesleder. Se mere.
  2. Sikring: I husets målertavle sidder der typisk en 10 A eller 13 A sikring: Hvis der bliver trukket en større strømstyrke end sikringen tillader fra den pågældende gruppe i målertavlen, så springer sikringen. Hurtigt. Hvis vi tester på udstyr, som vi er i gang med at reparere er det noget irriterende hvis lokalet pludselig bliver mørklagt, så der er et par hjælpemidler, som kan anbefales: Træk strømmen til apparatet under test gennem en forbindelse med en 10 A hurtigsikring, som kan springe hurtigere end sikringen i målertavlen eller sæt apparatet i serie med et gammeldags glødepære eller to – så vil man blot “tænde lampen” i stedet for at springe ledningen. Se detaljer.
  3. HPFI relæet er en fremragende opfindelse. (Højfølsom Pulserende Fejlstrøms Indikator) I princippet så er det en sikring, der holder øje med at den strøm der løber ud gennem fasen også kommer tilbage gennem nulledningen og hvis ikke den gør det (max forskel på 30 mA) – fx fordi apparatet har en hel eller delvis kortslutning (“overgang”) til jord gennem dig eller gennem et eller andet vådt – så klapper HFI relæet. Og forhåbentligt inden at du eller genstandens ejer når at tage skade (max 0,3 sek). Se detaljer.

Når man ved, hvad “man har med at gøre” kan man nogen gange komme til at tage nogen genveje i forhold til den grundlæggende sikkerhed, men vi skal huske at vi også er rådgivere overfor vores gæster og de skal helst ikke få nogle forkerte idéer, så overhold nu det hele og fortæl også om hvorfor.

Kan man udskifte et engelsk trebenet stik til et dansk: Uden problemer. Det store engelske stik har en indbygget sikring på fx 13 A og den fungerer på samme måde som de sikringer vi har i målertavlen. I England har de typisk 40 A i tavlen og derfor giver det mening at have en mere strømfølsom sikring i stikket.

Kan man sætte et dansk stik (med eller uden jord) på et apparat indkøbt i USA? Kun hvis apparatet kan stilles om til at benytte 230 V i stedet for 110V. Og lidt afhængig af hvad det er for et apparat kan det også være afhængig af de 60 Hz man benytter i USA og derfor få en funktionsfejl ved vores 50 Hz.

Schuko konverter
Schuko konverter

Her kan du se fordelingen mellem 110 / 230 V o.s.v.: different-voltages-around-the-world.gif (1347×968) (sailwider-smartpower.com)

Vores kollegaer i UK gennemfører ofte en PAT test inden de godkender en reparation. Det er dels – for alle produkter – visuelt (tjek for mærker efter brand, ridser, revner etc) og dels – for “klasse 1 produkter” – ved hjælp af en PAT tester, der findes i forskellige (dyre) udgaver men som udgangspunkt tjekker modstand til jord, kortslutning af jord, isolations-modstand, fase/neutral ombytning og sikkerhedsafbrydere. Se mere. Se også Restarters glimrende information om PAT test.