I “de gode gamle dage” blev en forstærkers lydstyrke (volumenkontrol) reguleret ved hjælp at en drejelig variabel modstand, et potentiometer og den slags støder vi stadig på ofte. Også til regulering af andre ting. Et potentiometer indeholder en modstand i form af en kulbane eller en trådvikling og et drejeligt udtag i form af en metalglider, der rammer modstanden, der hvor man nu har drejet den hen. Man kan dreje fra 0 til 100% og det er typisk lidt over 3/4 af en fuld omdrejning. Den stopper altså i begge ender.

På meget nyere udstyr anvender man i stedet en rotary encoder: Det er en drejelig enhed, der ligner et potentiometer ret meget, men det indeholder i stedet adskilte lameller som drejhåndtagets glidende kontakt kører hen over og så kan udstyret “mærke” omdrejningsretningen. Man kan altså dreje hele vejen rundt lige så mange gange som man har lyst og på den måde kan man afsløre at det er en rotary encoder. For at få en behagelig blød følelse når man drejer er det indre af decoderen smurt med noget smørelse. Og det kan give et problem. Typiske fejlsituationer af en rotary encoder:

  • Hvis smørelsen med tiden bliver for tynd og løber ned på kontaktfladerne
  • Hvis glideren bliver slap og ikke trykker jævnt ned på lamellerne.

Man kan ofte opleve at en fejlende encoder indstiller sig til 100% lydstyrke (eller 0%) så snart man rører ved den, fordi elektronikken ikke opdager at drejebevægelsen er ophørt.

Man kan forsøge sig med at rense encoderen: Adskille kabinettet (typisk nogle metalflanger, der skal bøjes forsigtigt op) og tørre lameller af med fnugfri papir og bøje glideren en lille smule ekstra så den presser bedre på lamellerne. Eller man kan købe en ny – de koster ikke meget – men vær opmærksom på geometrien: Ofte vil der både være de tre ben til de elektriske forbindelser men derudover også et par ben der blot skal hjælpe med at den sidder godt fast. Uanset metode, så må du være forberedt på, at det kan tage lidt tid at komme ind til det sted hvor encoderen sidder. Som regel vil der være en knap på forsiden af udstyret som kan trækkes af med et hårdt, jævnt tryk (tjek at der ikke også sidder en lille skrue og holder den fast på encoderens aksel).

AudioAppraisal om reparation af digital volumenkontrol (engelsk).

Tilbud hos Aliexpress (Bemærk at mange af deres tilbud er beregnet til brug med en Arduino – hvis du udskifter en enhed så skal det selvfølgelig være til en ny af samme slags som den eksisterende).

Hvordan virker en rotary encoder.

Wikipedia om forskellige typer af rotary encoder.