I nogen europæiske lande har man også fra regeringsside indset hvor vigtigt det er , at man prøver at fremme reparationer, herunder også med økonomiske tilskud. Det har vores venner i repair.eu lavet denne oversigt over: A comprehensive overview of the current repair incentive systems: repair funds and vouchers – Right to Repair Europe
De har desværre ikke fået de svenske tilskudsordninger med. I Sverige har man to ordninger, dels en momsreduktion til 12 % på visse typer reparationer og dels et skattefradrag på nogle andre reparationer.
Skattefradraget nævnes også i vores hjemlige politiske cirkler som en måde at fremme reparationer på. Det er formodentligt fordi det administrativt minder om det eksisterende håndværkerfradrag, men hvordan det skal have nogen som helst effekt på viljen til reparation, at man efter behørig udarbejdelse af en opgørelse med et års forsinkelse eller mere får et fradrag, der er afhængig af hvor meget man tjener har jeg utrolig vanskeligt ved at se. Det bliver bare til et 0,00-et-eller-andet skattefradrag for noget som man har glemt men dog har måttet lave en del dokumentationsarbejde for at få. Jeg er et relativt høfligt menneske, men det lyder i mine ører som noget, der ikke er tænkt helt igennem. Og det er vek ikke så svært: Økonomisk fremme af reparationer skal ske ved at prisen på den enkelte reparation bliver mindre – sværere er det ikke.
Michael Søgaard fra Aalborg Universitet har også lavet en oversigt. Han har de svenske ordninger med men mangler nogle andre detaljer, så det kan anbefales at læse dem begge.
MichaelSøgaard Ordninger for tilskud til borgeres produktreparationer -MSJ-AAU_nov-2023
Andre kilder: