Loddekursus

Nogen af os har loddet næsten dagligt i 40 år – og nogen tænker forsigtigt, at det kunne de godt tænke sig at blive lidt bedre til. Og meget af det vi laver er jo at mere erfarne giver viden videre til mindre erfarne, så sig endelig til, hvis du synes at vi skal lave et loddekursus. (Send mail til kontakt@repaircafedanmark.dk). Her er lige en kort liste over de problemer, jeg oftest har stødt på:

  • Udlodning af komponenter: Det drejer sig om varmeoverførsel. Og det går nemmest, hvis der er godt med flusmiddel. Brug en fluspen eller flydende flusmiddel.
  • Udlodning af nyere komponenter: Nyere elektronik vil ofte være loddet sammen med blyfrit loddetin og det kræver lidt højere varme end blyholdigt loddetin. Man kan ofte med held tilsætte lidt blyholdigt loddetin til den gamle blyfri lodning, så går det lidt nemmere. Som oftest må jeg klare mig med en almindelig loddekolbe, men har jeg på stedet en loddestation med regulerbar temperatur, så sætter jeg den til 340 ved blyholdigt og 380 ved blyfrit loddetin. Her kan du se en tabel over smeltepunkt for forskellige legeringer – loddespidsen skal være 20-30 grader varmere: smeltepunkt for loddelegeringer.
  • Visuel inspektion for at finde dårlige lodninger: Du kigger efter lodninger, der har sluppet forbindelsen til printkortet og lodninger der er tydeligt misfarvede (grå), men bemærk at der også kan være tale om knækkede printbaner, som ikke umiddelbart kan ses – særligt tæt på de lidt tungere komponenter som giver større påvirkning ved stød og rystelser. Så kig visuelt med brug også måling med dit multimeter og samtidigt lidt vridning af pcb boardet.
  • Udlodning af chips med flere ben: Det er ikke let at klare med en loddekolbe, selv med flittigt brug af tinsuger eller loddewick (tinsugnings flet). Måske er det muligt med øvelse, men ellers så er det en varmepistol, der skal bruges. Og så er det også nemmere at lodde den nye chip i igen.
  • Indlodning af nye komponenter. Sørg for passende ventilation, brug blyfrit loddetin hvis du har muligheden. Husk at det er komponent og printbane, der skal varmes op – så flyder loddetin fint når det tilsættes. Opvarmning af loddetinnet er let men det løser ikke noget.
  • Termosikringer: Termosikringer er beregnet til at brænde over når temperaturen overstiger et vist antal grader, fx 90 eller 120 grader. Og din loddekolbe er over 300 grader, så du skal være hurtig og dygtig for at kunne bruge den (lav et øje på tilledningen og hold den fast med en fladtang som leder varmen) – det nemmeste er at bruge små aluminiums “hylser” som klemmes sammen om to ledninger. Og husk at en termosikring skal sidde præcis der hvor den sad da du tog den ud: Den føler efter varmen på det pågældende sted.
  • Sikkerhed: Beskyttelsesbriller (eller alm. briller). Det er utroligt sjældent at loddetin sprøjter i ansigtet, men katastrofalt hvis det skulle ske. Vask hænder efter lodning (p.g.a. bly).

Der er flere vejledninger i loddeteknik på internettet og blandt andet så har vores venner i iFixit lavet et par stykker, fx  Soldering Simplified: A Newbie’s Guide to Through-Hole Soldering | iFixit News

Her er et udvalg af yderligere vejledninger: