Årsmødet den 25. maj er åbent for alle interesserede. Det kræver blot tilmelding pr mail eller her.
I år starter vi med at AAU afholder et fremtidsværksted om Repair Cafeerne (13 – 15) – kom og vær med til at udstikke retningen for Repair Cafeerne med dine ideer.
Visionsworkshop (Futures Literacy Lab (FLL)) for Repair Café Danmark i samarbejde med Aalborg Universitet København
Varighed: 2 timer
Futures Literacy Lab (FLL) er en metode og et workshop-forløb til at udvikle og udforske fremtidsscenarier og identificere muligheder og udfordringer for en problemstilling. Det kunne f.eks. være hvordan reparation og levetid for forbrugerprodukter kan og skal udvikle sig i Danmark. Gennem forskellige sessioner arbejder deltagerne med at tænke både realistisk og visionært for det man kunne kalde “fremtidens reparationslandskab”, og herunder forskellige aktørers roller. FLL skal altså hjælpe Repair Cafe Danmark med at udforske og diskutere mulige forandringer og identificere strategier for at styrke fokus på reparation, produktlevetid og produktholdbarhed.
Workshoppen vil bestå af fire sessioner:
- Session 1a: Realistisk scenarie
Eksempel: Deltagerne forestiller sig, at i 2050 er reparation stadig ikke normen, og produkter bliver designet til at blive smidt væk. Lovgivningen har dog forbedret sig med initiativer, der minder om den franske og svenske model.
Formål: At udvikle og diskutere deltagernes synspunkter på muligheder og barrierer for reparationer – og herunder repair cafeers roller.
- Session 1b: Håbefuldt scenarie
Formål: At udvikle visioner for hvad deltagerne ideelt ønsker for produktlevetid for forbrugerprodukter.
Eksempel: Deltagerne drømmer om en fremtid, hvor forskellige reparationsmuligheder findes i alle lokalsamfund, og hvor producenter er forpligtet til at designe produkter, der er holdbare og nemme at reparere.
- Session 2: Uventet scenarie
- Formål: Målet er at deltagerne udvikler uventede fortællinger, som kan hjælpe med at identificere muligheder og udfordringer, som man normalt ikke ville se.
Eksempel: Facilitator præsenterer et uventet scenarie. Fx en ny teknologi, der gør reparationer overflødige, fordi materialer kan regenerere sig selv, eller at produkter indeholder sensorer e.l., som kan hjælpe med at finde fejlene ved et defekt produkt. Deltagerne diskuterer, hvad sådanne scenarier vil betyde for produktlevetid og reparationer. - Session 3: Analyse
Formål: Deltagerne reflekterer over, hvilken indsigt de har fået, og hvordan Repair Cafe Danmark kan bruge disse tanker til at styrke bevægelsen og fremme reparationer og fokus på produktlevetid og produktholdbarhed i samfundet.
