En del af det udstyr vi bliver bedt om at hjælpe med at reparere er udstyret med en termosikring. Og det er en rigtig god idé – det er bedre at skulle udskifte en termosikring end bygge et nyt hus. Termosikringen er konstrueret til at afbryde ved en bestemt temperatur og meget ofte er den placeret et sted, hvor det er smart at holde øje med temperaturen – fx nær et varmelegeme og som regel pakket ind i en elektrisk isolerende sok af et varmeoverførende materiale. Husk efter udskiftning at den skal sidde samme sted og på samme måde: Den fysiske placering er en del af dens funktion. Termosikringen vil være mærket med 3 værdier: Spænding, strømstyrke og temperatur og når du køber en ny skal den selvfølgelig have de samme værdier (eller højere spænding eller strømstyrke). En almindelig sikring springer når strømstyrken bliver for stor (og det betyder som regel at der er en fejl i det elektriske kredsløb som skal findes inden man sætter en ny sikring i) en termosikring springer når det bliver for varmt som fx hvis temperaturføleren, der skal afbryde opvarmning i en elkedel eller riskoger eller lignende er gået i stykker eller blevet blokeret.

Når man først har fundet hvor termosikringen sidder er det nemt at finde ud af om den er sprunget: Brug dit multimeter på ohms-området og kontroller at der er ingen eller næsten ingen modstand gennem termosikringen. Er den sprunget, vil der ikke være forbindelse gennem den. (Eller hvis du har et multimeter med gennemgangstest og buzzer, så bruger du det – det er endnu nemmere).

Udskiftningen er lidt mere tricky: Temosikringen kan typisk tåle 90 – 150 grader og din loddekolbe er ca 380 grader, så hvis du vil forsøge at lodde den nye i, så skal du være hurtig, have lange tilledninger og en fladtang til at aflede varmen fra tilledningerne. Men det er nu mere sikkert at bruge en ledningskonnektor, som man klemmer sammen over de to ledninger, der skal forbindes – og som regel vil det også være sådan at den sprungne termosikring er sat fast:

Termosikringen reagerer på for høj temperatur – det kan være for høj temperatur fra dens omgivelser eller det kan være den temperatur, der dannes inde i sikringen på grund af den strøm, der løber gennem den – sidstsnævnte svarer til en almindelig sikring, men de eksempler jeg har set, har altid krævet “montering det rigtige sted” og ikke været afhængig af strømstyrken.

Mere om termosikringer (thermal cut off) på wikipedia (eng).

Skærmbilledklip (og priser) er fra elextra, der har et udvalg af termosikringer.

Termosikringer hos rs-online.

Termosikringer hos elektronik-lavpris.

Sæt med 15 værdier (men som regel lader vi jo vores gæst om selv at købe nødvendige reservedele)