Europas uansvarlige eksport af kasseret tøj

Spritnyt tøj, aldrig solgt og alligevel kasseret. Eller måske smidt ud efter at være brugt en enkelt gang. Eller kasseret fordi du ikke kan sy en knap i, der hvor den faldt af. Og selv om du kan ramme den rigtige affaldscontainer, så er det ikke en løsning af problemet: Det er blot at give problemet videre til nogen andre. Videre til energi- og arbejdskraftkrævende genanvendelse i Europa eller videre til energikrævende eksport til Nigeria eller Chile eller andre lande, hvor fattige mennesker går rundt og udsætter sig selv for sundhedsskadelige påvirkninger, mens de sorterer det snavsede tøj for at se om der er noget, der måske kan sælges på det lokale marked. Altså indtil de tænker at de hellere vil tage chancen og migrere til Europa eller USA. Og samtidigt skal vi så bruge energi og ressourcer på at få produceret en ny t-shirt eller skjorte. Produktion af bommuldstøj koster ca 10 gange så meget CO2 udslip som vægten af tøjet.

DRs Sydamerika-reporter har været en tur i Atacama-ørkenen hvor kæmpestore arealer er lavet om til affaldsbjerge. Ganske vist “ikke rigtigt lovligt”, men når det nu er lovligt at importere affaldet, fx til frihavnen i Iquique, så går det jo som det går. Om natten. Genstart | Tøjkrise | DR LYD

Men her kommer så den gode nyhed: Du kan stoppe det. Du har endda 3 strenge, du kan trække i:

  • Du kan gøre det rigtige med de ting, du selv ejer og sørge for at ting, der går i stykker selvfølgelig bliver repareret. Og synes du du mangler lidt hjælp, så sidder vi klar i over 100 repair cafeer over (næsten) hele landet til at hjælpe dig med den konkrete reparation og med at blive bedre til at reparere.
  • Du kan handle som en veloplyst og ansvarlig forbruger og lægge din penge i kurven hos de producenter, der opfører sig mest ansvarligt m.h.t. levetid og reparationsvenlighed. Hvis du lægger dine penge hos uansvarlige producenter, så er du jo med til at støtte deres uansvarlighed. Og hvis det er svært at afgøre hvem der er hvad så spørg os i repair cafeerne: Vi indsamler viden om alle vores reparationer – både successer (76%) og de øvrige: Og vi bliver klogere af dem alle. Og hvis du husker at komme forbi en repair cafe med din reparation, så er den også med til at gøre os klogere.
  • Du kan tænke over ressourceforbrug, klima og affaldsbjerge når du sætter dit kryds i de demokratiske valg, som vi heldigvis har. Har du tænkt dig at stemme på nogen, der vil forhindre Europas overforbrug og eksport af affald til det kommende valg til Europaparlamentet? Har du fundet en politiker, der går ind for, at retten til at “producere til affald” skal reguleres?

Er det ikke rart at have så mange muligheder for at gøre det miljø- og klimamæssigt rigtige? Og det koster dig ikke engang noget.

Artikel i Wired med luftbbilleder af Atacama “ørkenen”. Og man kan ikke se det tøj der ligger under sandet.

Chile’s Atacama Desert: Where Fast Fashion Goes to Die – EcoWatch

UK export of trash to Ghana creates 30-ft mountain of second-hand clothes in Accra (theghanareport.com) (Og som en ekstra hån, så viser min PC reklamer for billigt tøj når jeg læser artiklen. Suk!)

Affaldstransport: MEP’erne presser på for strammere EU-regler | Nyheder | Europa-Parlamentet (Parlamentet er ofte langt mere miljøvenlig end kommissionen).

Jeg har selvfølgelig spurgt et AI system, om den kunne fortælle, hvem der har stemt mod og for forbud mod affaldeksport, men det vidste den ikke.