RCDK Intern information nr 30, juni 2025

Om kalenderopdatering, antal frivillige, udflugter, statistik over reparationsvillighed, kommunalvalg

Husk at videresende mail om Intern Information til alle dine frivillige. Hvis du har brug for dette interne nyhedsbrev i en pdf udgave, som du kan sende vedlagt en email, så vælg “Udskriv” i din browser (eller tryk Ctrl+P) og vælg derefter en pdf pseudo-printer (fx Microsoft Print to pdf). Hvis du vil foretrække at læse nyhedsbrevet i et andet sprog så vælger du Translate knappen nederst til venstre.

Husk at fortælle os om der er lukkedage i sommerperioden

Husk at sende besked til admin@repaircafedanmark.dk og fortælle, hvordan jeres åbningstider er anderledes i sommerperioden. Vi har gæster, der stoler på, at de altid kan finde opdaterede åbningstider på vores hjemmeside (og de brokker sig til mig hvis de går forgæves).

Fondsansøgninger og antal frivillige

Vi har skruet op for fondsansøgningsaktiviteten, så vi kan prøve at få nogle midler til forskellige projekter, der kan styrke vores indflydelse og gøre det endnu sjovere at være frivillig i en Repair Cafe. Nogle fonde vil meget gerne vide hvor mange frivillige, vi er og det har vi ingen anelse om. Sådan rigtigt i hvert fald. Så vi vil bede jer om at gå ind på denne formular og fortælle hvor mange frivillige I er i jeres Repair Cafe. Du kan også gætte på, hvor mange frivillige vi er i alt – der er et IKEA værktøjssæt til den, der kommer tættest på (inden 1. juli).

Udflugt til interessante steder

En af de ting vi prøver at finde penge til, er fælles udflugter til interessante mål. Men hvad synes du er interessante mål. Gå ind på denne formular og vær med til at bestemme, hvor vi skal prøve at lave en udflugt hen. Radiomuseet, B&O, DTU, Danmarks tekniske Museum, Designmuseet eller noget helt andet.

Reparationsdata: Tak, tak, tusind tak

Jeg har siddet og arbejdet med vores reparationsdata og jeg bliver både imponeret, taknemmelig og stolt over det arbejde, vi gør på dette område. Tusind tak for jeres indsats. Jeg fortsætter med at prøve at finde på måder, at nyttiggøre disse data på. Vi har registreret imponerende 43.593 reparationsforsøg siden vi startede.

Reparationsvillighed

Jeg har brugt Pinsen til at opfinde et nyt statistisk mål: Reparationsvillighed: Hvor villige er forbrugerne til at forsøge reparation, hvis muligheden foreligger. Det giver et enkelt tal pr kommune og den slags er jo relativt let at formidle, så det kommer også til at fremgå af en snarlig pressemeddelelse. Det betyder også at jeg har måttet tilføje kommunenavne til vores statistik, så vi kan se vores samlede antal reparationer for hver enkelt kommune. Reparationvillighed er beregnet som antal forsøgte reparationer pr 1.000 indbyggere i hver kommune. Kommuner uden en Repair Cafe havner selvfølgelig på 0 og på sæt og vis er det vel rimeligt: Alle forbrugere i alle kommuner har mulighed for at oprette en Repair Cafe og det koster kun lidt velvilje fra kommunen. Den vedlagte opgørelse bygger på 2024 data og er for en del kommuners vedkommende godt på vej til at blive overhalet her i 2025. Og tak for det.

Danmarks mest reparationsvillige forbrugere 2024 bor på Ærø: 32 reparationsforsøg pr 1.000 borgere i 2024. På andenpladsen kommer Dragør med 22,9, Herlev og Lejre får en delt tredjeplads med 14,5 og 14,3.

Vores travleste kommuner er Lyngby (43,7), Gentofte, Dragør, Solrød, Herlev, der alle i gennemsnit i 2024 havde over 30 reparationer pr gang. Det er alle kommuner med hver kun éen Repair Cafe. Hvis vi kigger på de enkelte Repair Cafeer i København og Aarhus så er der en del af dem, der har lige så travlt, men kommunegennemsnittet bliver mindre fordi der er Repair Cafeer i alle størrelser.

Vores mest forkælede forbrugere er borgerne i København, Herlev og Frederiksberg, der alle årligt har mere end én åben Repair Cafe for hver kvmkm. Også med 8,8 åbninger i gennemsnit pr måned (som siden 2024 er blevet fordoblet) har københavnerne gode muligheder for at søge hjælp i en Repair Cafe. Københavnerne belønner os ikke helt efter fortjeneste: De ligger på en 34. plads m.h.t. reparationsvillighed.

Reparationer I Danske Kommuner

Reparationsvillighed” er et mål for hvordan forbrugerne reagerer på ting, der går i stykker. Men det kan selvfølgelig ikke stå alene – det er, ud over vores aktivitet, også et resultat af “Reparationsmotivation” og “Reparationsmuligheder” som vi er mange, der bærer ansvaret for, ikke mindst vores fællesskab i form af kommuner og stat og NGOer som vores. Og både motivation og muligheder er stærkt afhængige af “Reparationsvenlighed” som både producenter (designvalg) og importører/forhandlere (tilgængelighed af reservedele) har ansvaret for. Kommentarer er velkomne.

Kommunalvalg

Det sker kun hvert 4. år og ved den lejlighed er de fleste politikere en anelse mere lydhøre end de plejer at være. Og de skal vi selvfølgelig udnytte. Her er en første lille oversigt over hvad, du kan sende til jeres kommunalpolitikere fra alle partier og bede dem om, at være mere opmærksomme på, at prioritere højt. Send gerne flere forslag som vi kan sprede rundt til os alle:

  • Vær god ved jeres frivillige – de er guld værd for kommunens borgere. Og i Repair Cafe sammenhæng vil kommunens borgere faktisk få større udbytte af det frivillige arbejde, hvis erfaringsudveksling fremmes gennem fx midler til fælles spisning efter hver RC åbning. Og så betyder det meget for glæden ved at gøre en frivillig, ulønnet indsats, at en kommune på den måde viser sin taknemmelighed og opbakning.
  • Vi samarbejder gerne med kommunen når vi har fælles mål om at nedbringe affaldsmængden, og måske er der ting, som vi kan lave, som kommunens ansatte ikke er i stand til. Vi kan fx spørge vores mange gæster om noget, som kommunen gerne vil vide og vi kan hjælpe kommunen med vores oplysninger om reparationsvenlighed hos forskellige producenter. Men ligesom ansatte kompenseres for deres tidsforbrug gennem løn, så skal vi også nogen gange have en form for belønning. Selv om det er frivilligt arbejde er det ikke nødvendigvis gratis.
  • Uklarheden over hvad man må i forhold til forskellige affaldstyper er meget irriterende. Både for os og for vores gæster. Vi ser gerne at kommunen laver en affaldsbegrænsende politik, der passer til 2025 og en beskrivelse, der er til at forstå. For de borgere, der ønsker at medvirke til mindre affald kan det være noget uforståeligt at kommunen tilsyneladende er rigtig glad for affald – når blot det er korrekt sorteret. Det er især et problem i forhold til direkte genbrug, som af hensyn til miljø, klima og ressourcer bør fremmes mest muligt, men hvor vi ofte oplever at kommunen ikke udnytter mulighederne fuldt ud.
  • Vi vil gerne bruge vores viden til en bredere information af borgerne, fx om el- og batterisikkerhed, vedligehold af diverse apparater, mindre reparationer i hjemmet, men selvfølgelig er det ikke helt gratis.
  • Vi vil gerne udvide vores aktivitet, fx så vi også giver borgerne mulighed for at aflevere produkter til os for direkte genbrug, så vi laver mere komplekse reparationer og fx hjælper jobsøgende og iværksættere med vores viden om reparationer. Det vil kræve, at vi får tildelt passende fast plads samt tilskud til de pågældende aktiviteter.
  • Vores arbejde drejer sig om at motivere forbrugere til at tage mere hensyn til klima, miljø og ressourcer, men er samtidig også en social og sundhedsmæssig indsats: Vi tiltrækker mange frivillige som ikke har så mange andre tilbud og efter sigende, så er det sundt at “nørkle”, hvilket jo også må gælde os. Derfor deltager vi også i forskellige rekrutteringstilbud fra kommunen, og det vil vi blive ved med, men vi kan også udvide med vores egne kampagner. Fx i form af åbent hus arrangementer og mobil repair cafe.
  • Der er stadig en del embedsmænd og -kvinder og politikere, der ikke rigtigt ved, hvad vi er og tror, at en Repair Cafe er et sted, hvor man gratis reparerer ting (og derfor konkurrerer med de virksomheder, der forsøger at leve af det). Men i en Repair Cafe er reparationen ikke så meget målet som det er midlet: Vores aktivitet er medvirkende til at få reparation som sådan på programmet igen – uanset om den udføres af ejeren, med vores hjælp eller af private erhvervsdrivende og så er det en kollektiv informationsindsamling, så vi som forbrugere kan blive mere “produktkloge” og derved hjælpe forbrugerne med at vælge de “gode” reparationvenlige produkter og os alle sammen med at bevare og sprede viden om reparationsteknikker. Og så er det et forsøg på at få bragt reparationsmuligheder tilbage til lokalsamfundet på de områder, hvor det er gået tabt eller blevet forvist til et fjernt sted. I en Repair Cafe kan man ikke bare “indlevere til reparation” – man er selv med i processen og skal helst få oplevelsen af, at man selv foretog reparationen, bare med hjælp til de vanskeligste dele.

Skriv et svar