Kan man vurdere produkters kvalitet ud fra hvilket land, de er lavet i? Svensk stål, tysk kvalitet, dansk kram, italiensk design, fransk rustkasse, Kina-skrammel. Mange af os gør det jo mere eller mindre bevidst, men det er nok lige lovligt overfladisk at vurdere på den måde. Selvfølgelig kan der generelt være et problem med biler, der er konstrueret til et mere venligt klima end dansk sne, sjap og vejsalt, men den vurdering gælder nok ikke også for ost og rødvin. Og måske bliver der lavet meget skrammel i Kina, men stort set alt bliver lavet i Kina, så selvfølgeligt gør der det.
Kan man så vurdere produkters kvalitet ud fra den handelsplatform, som de bliver solgt på. I et vest omfang: Ja. Indtil påvirkningen fra billige salgsplatforme som Temu og Aliexpress begynder at påvirke kvalitetskontrollen på danske og europæiske platforme (altså platforme, der er danske – ikke blot “på dansk”) så vil der være betydelig forskel på kvalitetskontrollen. Men i takt med at fx kinesiske producenter oplever at deres produkter bliver vurderet og sammenlignet med europæiske produkter vil kvalitetsudviklingen også kunne gå den vej.
Vi mener at det er for simpelt at vurdere alene ud fra land og handelsplatform og man er nødt til at kende mere til de konkrete produkter eller i det mindste producent. Fx har Forbrugerrådet TÆNK argumenteret meget mod TEMU og med gode konkrete eksempler til at underbygge kritikken. Men det betyder ikke nødvendigvis at alt fra den platform er dårligt. Og det betyder i hvert fald slet ikke at alt, der ikke kommer fra den platform er godt. Vi har fx set et relativt nyt “nordisk brand” som Hâws som via de almindelige varehuskæder leverer produkter, som det er meget vanskeligere at reparere end produkter fra Siemens, Bosch, Electrolux o.s.v. Uanset hvor produkterne er lavet. Så kig på vores reparationsstatistik, hvis du vil have at reparationsmulighed skal indgå i dine overvejelser – den opgøres på producentniveau.
Men bortset fra reparationsvenlighed så lader vi andre om, at vurdere kvaliteten af produkter, men hvis du er bare lidt nysgerrig (og det er du) så kig engang på denne gennemgang og nedsabling af et kinesisk fordelerstik – der er mange gode angivelser af hvad man skal kigge efter. Og måske er det ikke helt nok at vi fastholder en 1:1 reparationsteknik: Vi udskifter en 1,5 A sikring med en 1,5 A sikring og vi udskifter en 114 graders termosikring, 4,7 microFarad kondensator o.s.v. med samme kvalitet og værdi, men måske vil der især i fremtiden også være behov for at vi siger, “det her skod, det vil vi ikke reparere”. Kom med dine kommentarer nedenfor.
